Mорски таксита ще свързват кварталите на Бургас

Местната администрация предвижда от другото лято бургазлии да имат още една опция за транспорт между кварталите- посредством морето. Хидробуси ще плават от Морската гара до Сарафово, Крайморие, остров Света Анастасия и рибарското селище Ченгене Скеле в местността Отманли.

За да се случи това обаче, е необходимо да се променят поне две наредби за водният транспорт на къси разстояния. По този повод във вторник в Бургас пристигна транспортният министър Росен Желязков. Той разгледа на място пристанището, заедно с шефа на Морска администрация, кап. Живко Петров и кмета на града Димитър Николов. Обсъден бе маршрутът на бъдещите морски таксита.

На по-късен етап да бъдат пуснати хидробуси и до съседните курорти: Поморие, Черноморец, Созопол и Несебър. Право да бъдат морски таксита ще имат малки, но бързи корабчета. Освен, че ще бъдат полезни за жителите и гостите на града, те ще бъдат и вид атракция, стана ясно от краткия брифинг, даден от кмета Димитър Николов, директорът на „Морска администрация“ кап. Живко Петров и транспортният министър Росен Желязков.

Идеята за хидробусите е заимствана от Дания и Швеция, които имат опит с плаванията в градски условия. „За да стане това факт, ще трябва да се променят две наредби, като тук вече думата ще има Министерството“, посочи кап. Живко Петров.

Община Бургас има намерение да закупи ново корабче, което да обикаля между петте дестинации. То ще е за по-малко пътници от сега действащия катамаран „Анастасия“, но за сметка на това ще е два пъти по-бързо и ще може да се използва и при по-бурни вълни.

Димитър Николов обеща, че този вид транспорт няма да е приоритет само на общината. Ще бъде дадена възможност и на частни корабчета да изпълняват плаванията между петте  кейови точки в залива. Само преди дни Министерски съвет предостави на Общината право да строи на морското дъно до Острова, като по този начин ще се разшири пристана там. На финалния етап е завършването на пристанището в Крайморие, предстои да бъде изграден нов пристан в Ченгене скеле отново по проект. „Искаме от Министерството на транспорта опростяване на процедурите за вътрешно плавателни връзки с хидробуси, както и по-бързо сертифициране на пристанищата, които изграждаме“, каза кметът Димитър Николов.

„Оттеглих законопроекта за пътните превозни средства, защото той не регламентира движението на скутери, тротинетки, ховърбордове. Трябва да бъдат регулирани и процедурите за дроновете, както и за леката авиация“, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!