Google Ventures влага половин милиард в борбата за удължаване на живота

Президентът на Google Ventures Бил Мерис е готов да вложи 426 млн. долара в научния проект, който се занимава с въпросите за продължителността на живота и забавяне на стареенето. Google Ventures е подразделението на Google по рискови инвестиции. Неговият фонд е създаден през 2009 г. , а президентът на подразделението Мерис е изучавал моликулярна биология и невробиология в университета Дюк.

„Ако сега ме попитате възможно ли е човек да живее 500 години, ще отговоря: „Да”. Науката вече има инструменти, чрез които да достигне до нива, за които съвсем скоро не смеехме да мечтаем.Аз лично се надявам, ако не достигна безсмъртие, то поне да живея много-много дълго», казва Бил Мерис.

С изследванията в областта на човешкото здраве се занимават няколко подразделения на Google. Секретната лаборатория Google X , известна с разработката на очилата за допълнителна реалност и безпилотния автомобил, сега е заета с разработката на уникална гривна, която ще може да индикира онкологични заболявания в съвсем ранен стадий. Тази разработка се наблюдава лично от Сергей Брин – един от основателите на Google.

Интересът към дълголетието Бил Мерис обяснява с множеството млади милионери в Силиконовата долина. Пред тях стоял избора с какво да се заемат – да заработят поредния милион или да направят нещо за безсмъртието на хората. Много от тях са избрали втората възможност.

През 2012 г. фондът на Google Ventures е управлявал инвестиции от порядъка на 1.5 милиарда долара. През 2013 г. в програмата за дълголетие Google Ventures е вложил 6% от общия обем на ресурса си. През 2015 г. той вече е готов да вложи 30% от средствата, с които разполага.

Сега от Google Ventures се очаква революция. Теоритично пробивът в областта на дълголетието е станал през 2003 г., когато учените разшифроваха човешкия геном. Разгадан е и механизмът на стареене. Открит е и ферментът теломераза, който дава ключа към безсмъртието, като позволява на клетките да се делят без да стареят. На учените остава само да открият как да управляват този фермент, без да предизвиква рак.
Според експерти пътят към безсмъртието ще е поетапен. При съвременните достижения на медицината и здравословен начин на живот, човек и сега може да живее до 120 години. Счита се, че откритията на генетиците и невробиолозите могат да удължит средната продължителност на живот до 150 години.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!