87 млн. лева нужни за пътя Бургас – Слънчев бряг, разширението му се отлага

Строителни дейности по отсечката тази година няма да има

87 млн. лева ще бъдат нужни за пътя Бургас-Слънчев бряг. Само за отчуждителните процедури по трасето ще са нужни около 17 млн. лева. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й  от 2012 година насам не е направен никакъв напредък по реализацията на този проект. Строителни дейности по отсечката тази година няма да има  заради недовършения подробен устройствен план, недовършени отчуждителни процедури, липса на екологична оценка и на финансиране. Регионалното министерство е започнало работа по двете най-критични точки – обходите на Ахелой и Поморие. Към момента е започнала и процедура по съставяне на екологична оценка на обхода до Поморие. След като тя приключи, ще започнат дейности по отчуждаване на имотите, каза министър Павлова. Изграждането на пътя Бургас – Слънчев бряг ще се осъществява със средства от бюджета и от заеми, тъй като той не е включен за финансиране от европейските програми.

По отношение на пътната инфраструктура министър Павлова заяви, че след  края на зимния сезон ще стартират процедури за рехабилитаране на лошите участъци от пътя Бургас – Сарафово. Средства за цялостен ремонт обаче няма, затова ще бъдат оправени само най-критичните участъци.

Не беше отмината и темата за обхода на Малко Търново. Министър Павлова  посочи, че има още 3 км за довършване. Необходимите средства за построяването му  ще бъдат в размер на над  1,4 млн. лева.

Министър Павлова не остави без коментар и активираното свлачище, което затвори пътя Малко Търново – Турция. „Пътната агенция в момента е възложила проектиране как да бъде укрепено по най-добри начин това свалчище. Ще кандидатстваме за финансиране от Фонда за бедствия и аварии за самото укрепване“, каза тя. Очаква се процедурата по проектиране да продължи не повече от месец. Към момента на мястото на свлачището текат аварийни укрепителни дейности.

В момента се работи по проектиране на ново мостово съоръжение на мястото на пострадалия от наводненията мост в с. Веселие, стана ясно днес. Следващата стъпка е финансирането на новия мост, който ще струва около 2 млн. лева. За тези средства ще се разчита също на комисията по бедствия и аварии.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!