147 години от гибелта на Васил Левски

На 18 февруари, преди 147 години, на бесилото увисва един от най-великите синове на България – Васил Иванов Кунчев – Левски.

Наречен Апостол на свободата, той се превръща в идеал за българския народ не само с мъченическата си смърт, а с целия си живот и дело, отдаден на борбата за национално освобождение.  Сили и вдъхновение Васил Левски черпил от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна.

Години минават, поколения се сменят, но преклонението пред героите остава. В историята на всеки народ има светини, които надживяват превратностите на времето, политическите заблуди, боричканията за власт, пари и слава. Светини, които се издигат като икони; в тях народите се кълнат и не позволяват и прашинка да падне върху им. За българите това е Левски.

Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва.

Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение да бъдем негови достойни потомци и последователи. Да бъдем истински българи! Да помним и предаваме неговия  свят завет!

В знак на почит към Дякона пред на бюст паметника му в Приморско бяха положени венци от кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, от Общински съвет Приморско, СУ „Никола Й. Вапцаров“, жители и гости на града. Вълнуващ акцент на церемонията постави стихотворението на Недялко Йорданов „На Левски“, изрецитирано от четвъртокласника Кристиян Патрашков.

Паралелно с ритуала пред паметника на Апостола, в Историческия музей в  Приморско децата от детската градина и ученици от начален курс се запознаха с живота и делото на Левски. С огромен интерес те се включиха в последвалата дискусия, като показаха познанията си по темата.

Презентациите и дискусиите в музея ще продължат и утре, 19 февруари. В същия ден в СУ „Никола Й. Вапцаров“ ще се проведе традиционното вече за училището състезание „Лъвски скок“.  Децата ще пресъздадат „Лъвския скок“, дал на безстрашния Васил Кунчев псевдонима Левски.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!