Непоказвани творби на Георги Баев в изложба за 95 години от рождението на художника

Непоказвани творби на големия художник Георги Баев са включени във впечатляваща експозиция, посветена на 95 години от рождението му. Картините са част от личните колекции на сина на художника Иво Баев и верните приятели на твореца Илко Бонев, Стефан Корадов, Кольо Кехайов, Руси Куртлаков, Георги Велков, Георги Долапчиев, Георги Райков и други. Сред картините има и оцеляла в пожара в ателието на художника през  1983 година.

Неподражаемият майстор на четката Георги Баев успява да създаде уникална лична колекция от свои произведения. Талантливият художник е бил безкрайно щедър към своите приятели и винаги е намирал повод да им подари свои картини. Произведенията се подреждат в изложба за първи път.

На откриването тази вечер /12 ноември/ от 18.00 часа в галерия „Георги Баев“ ще присъстват много от приятелите на художника  – Георги Райков, Кольо Кехайов, Живко Иванов и други. В непринуден разговор те ще си припомнят лични случки и преживявания с Георги Баев.

Входът на експозицията „Георги Баев. Непоказвани творби“ е свободен.

Изложбата ще остане до 10 януари 2020 година.

Георги БАЕВ е роден в Бургас на 9 ноември 1924 г. През 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в  София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас. Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия в България и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците „Кюнстлер хаус“, на Японската асоциация на художниците „Ника-кай“… Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Това го амбицира и още на следващата година показва композициите „Агресия“, „Апокалипсис сега“, „Обикновен фашизъм“, „На другия ден след атомната бомба“, „Удавник“, „Спомени“, превърнали се в събитие. По-късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.