Добрина Топалова събра в книга историята на училище „Св. св. Кирил и Методий“

Книгата „Училището – 150 години българско училище в Бургас“ ще има своята премиера днес – 28 октомври. Тя ще бъде представена  от 18 часа  в Експо център „Флора“.  Авторката Добрина Топалова проследява по нетрадиционен начин историята на училище „Св. св. Кирил и Методий“, като набляга на факсимилета, документи и фотоси. В нея се натъкваме на непознати или малко известни факти, илюсктриращи не само развитието на училището, но и взаимовръзката училище-град. Книгата е създадена за 150-годишнината на училище „Св. св. Кирил и Методий“ и нейното представяне е част от цялостната празнична програма. Добрина Топалова, приела предизвикателството да напише училищната история, е носител на националната награда „Даскал Ботьо Петков“ за 2018 година.

Учебното заведение, което предлага различни арт специалности, ще зарадва бургазлии с две тематични изложби – „Поколения“ и „150 години история“ . Експозициите ще бъдат подредени в Експо център „Флора“ днес, 28 октомври /понеделник/. Изложбата „Поколения“ събира най-емблематичните майстори на четката, които са свързани с училище „Кирил и Методий“ дали своя принос за развитието на изобразителното изкуство в града, страната и чужбина. Сред тях са Георги Динев, Добрин Вътев, Атанас Стоянов, Стоян Милев, Йордан Петров, Радостин Дамасков и много други. „150 години история“ е изложба посветена на историческите моменти през годините и училищния вестник „Звън“.

Финалът на празничната програма ще бъде на 30 октомври /сряда /на сцената на Държавна Опера – Бургас, където талантливи ученици от учебното заведение ще се включат в танцово-музикален спектакъл.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!