Нощ на музеите в градската галерия

Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ ще бъде домакин на изложба и уоркшоп, озаглавени „Second Life“ („Вторият живот“). В експозицията ще бъдат представени автори, работещи с отпадъчни или стари текстилни изделия, на които ще бъде вдъхнат „втори живот“. Този нов живот е свързан с основното им предназначение, за което са създадени и което зрителят разпознава, трансформирано посредством авторовото въображение в нещо различно  и неочаквано.

Уъркшопът ще даде възможност на зрителя сам да изпита удоволствието от вдъхване на „втори живот“ на станалите вече ненужни предмети, с помощта на художника. За целта ще има осигурени материали, с които включилите се в тази игра на въображението и сръчността да реализират собствени идеи.

Събитието, което ще се състои на 19 май,  акцентира върху проблемите, свързани с околната среда – свръхпроизводството на текстил и облекла, водещо до бързото им превръщане в ненужен материал. То ще бъде съпътствано с дискусия на тема „Употреба на „отпадъци“ в изкуството“. В изобразителното изкуство от авангарда насам присъстват редица автори, които ползват като изразно средство употребявани текстилни материали в творбите си, за да изпратят своите послания чрез тях – от Микеланджело Пистолето /60-те – 70-те год. на 20. век/ до Кристиан Болтански в наши дни. Работите им разчитат на интелигентността и чувствителността на зрителя. Те боравят с препратки и цитати, превръщайки ги в изключително стойностни произведения, провокиращи мисленето на публиката, насочвайки към злободневни проблеми или отразявайки важни драматични събития от човешката история.

„Европейска Нощ на Музеите“ в БХГ „Петко Задгорски“ /19 май, събота/

Програма :

19:30 ч. – „SECOND LIFE II“ откриване на изложба и уъркшоп, етаж  II

– Юбилейна изложба Бургаска фотографска общност, етаж I

– Постоянна експозиция – Икони XVII – XIX век, етаж III

21:30 ч. – Благовеста Рядкова – „От барока до съвремието…“

23:00 ч. – Ивайло Дуков – Шопен, Рахманинов

Галерията ще работи от 18:00 ч.- 24:00 ч.

ВХОД СВОБОДЕН.