3D принтери строят сгради

Технологията на 3D принтирането служи за превръщане на дигитален модел на нещо във физически обект, като го построява пласт по пласт. Досега обаче принтерите се използваха предимно за изработването на самолетни части и медицински импланти, но вероятно най-амбициозната употреба на технологията е принтирането на сгради.

Технологията е следната: принтерите изработват сглобяеми пластмасови кухини, оставяйки място за окабеляване и канализация. След това те се запълват с бетон за да се укрепи структурата. Компания, която вече прилага новата технология твърди, че този подход на строителство пести транспортни разходи и значително намалява количествата на строителните отпадъците по време на строежа.

Изследователи от Каталунския университет по архитектура пък са разработили малки роботи, които могат да принтират на място, без да разчитат на предварителна изработка. Тези малки строители поставят един по един пластове от втечнени строителни материали. Целта е построяване на сложни структури с изключителна прецизност под компютърен контрол. В бъдеще създателите на иновацията се надяват, че подобни роботи ще могат да боядисват и поставят изолация самостоятелно.

Отново в Каталуния, и по-точно в Бареселона, 3D принтерите правят революция в строителството на една от най-чаканите постройки в света. Саграда фамилия е известна с това, че се строи от 1882 година и все още не е готова. Работата на Гауди обаче може да бъде довършена именно с помощта на принтерите.

До началото на века въз основа на дизайните, оставени от Гауди, са се изготвяли ръчни модели на елементите от сградата и чак след това те реално са се изработвали и поставяли. Още през 2001 обаче строителите на шедьовъра на световната архитектура са започнали да заменят ръчните изработки на моделите с такива, направени от 3D принтер. Принтерите ги изработят, като полагат редуващи се пластове от прах и свързващ материал. Изработката отнема средно 12 часа и защото е модул, частите могат да бъдат размествани, преди да бъдат готови за прехвърляне в реалния сват. Технологията позволява след изработката на прототипите върху тях да бъдат полагани довършителни щрихи и украса.

Благодарение на принтерите сградата ще бъде довършена много по-евтино и бързо. Очаква се Саграда фамилия – един от най-дългите строителни проекти на планетата – да бъде построена окончателно през 2026 година – 144 години след началото на изграждането.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!