Четвърти национален ученически литературен конкурс обявява еврейско-българският център „Алеф”

Победителят ще бъде награден с участие международен семинар за млади лидери в Израел

Виртуална библиотека представя емблематични речи и интервюта на израелския държавник и носител на Нобелова награда за мир Шимон Перес

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява четвъртото издание на ежегодния национален конкурс  за ученици „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.  Темата на литературната надпревара тази година е: Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм.

Изборът на темата е своеобразен израз на признание, почит и уважение към големия израелски държавник и радетел за мир и разбирателство Шимон Перес, носител на Нобелова награда за мир, познат в цял свят като  последния от великите бащи – основатели на Израел.

Ученическите разработки трябва да съдържат разсъждения, основани на  цитати от негови изказвания и интервюта и свързани с житейския и политически път на Шимон Перес.

Предлагаме шест фрагмента от негови изказвания, които да бъдат основа за размисъл в литературните творби. Младите автори следва да направят избора си между тях, като един от цитатите бъде мото на техните есета.

  1. Истинският свят е това, което ще създадем.
  1. Един лидер не трябва да стои на върха, а да се движи напред. Да се движиш напред не е лесно, а да си на върха е впечатляващо. Но не означава нищо.
  1. Мечтайте за големи неща. Колкото по-голяма е вашата мечта, толкова повече ще постигнете.
  1. Знам, че България преживява икономическа криза, но по-добре такава криза, отколкото исторически срам. Не можем да забравим, че през април 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост, както българите. Моралният избор е най-добрият, с който разполагаме.
  1. Ние /израелската държава/ не произвеждаме часовници, а залагаме на вечността! Ние /евреите/ сме дали на света един важен документ, Десетте Божи заповеди: 172 думи, които са предпоставка за цивилизацията. Това е революция, която дава предимство на морала.
  1. Учим децата си да станат образовани, но преди всичко трябва да им кажем, че е велико нещо да бъдеш честен и смел човек, че е важно от всички житейски възможности да избереш най-мъдрата и онази, която няма да те кара да съжаляваш.


Темата е адресирана към визията на младите хора за бъдещето и за това как да се постигне то, превеждайки на съвременен език уроците на историята и утвърждавайки мира и доминацията на морала и хуманизма.

„Насочваме вниманието на подрастващите към темата за хуманизма и делото на Шимон Перес, който е синоним на последователна политика за постигане на световен мир. Така целим младите хора да утвърдят в себе си необходимостта от отговорност за собственото си бъдеще и за средствата, с които то да бъде постигнато. Животът и делото на Шимон Перес дават красноречиви примери за непрекъснатата връзка между история и съвременност, както и за важността на изборите, който прави отделният човек –  за себе си и за обществото”, обосновава темата председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%82_%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%84_2017_m

Според регламента в конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от цялата страна.

Конкурсът стартира на 1 ноември. Участниците могат да изпращат своите  произведения до 10 март 2017 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф”.

За да подпомогнe младите творци Център „Алеф” отново помества на сайта си http://alef-bg.org  виртуална библиотека, която представя биографични данни, библиография, речи, слова и интервюта на Шимон Перес, както и други материали по темата.

Ученическите произведения ще бъдат оценени от авторитетно жури с председател Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и членове: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и  Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг.

Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени на тържествена церемония през пролетта на 2017 г.

Победителят в четвъртото издание на конкурса ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на организаторите. По традиция първата литературна разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място ще получат парични премии -200 и 150 лева. За най-добре представилите се център „Алеф” организира посещение в Бургас и участие в тържествената церемония, и други изненади.

Център „Алеф” създаде ежегодния литературен ученически конкурс, за да накара младите да се фокусират върху ценности, които осмислят човешкия живот, независимо от историческите времеви граници, както и да направят изводите си за бъдещето.

В трите конкурса стотици млади хора  писаха за спасяването на българските евреи, участието на евреите във войните редом с българските войни, приносът на творците евреи в културната история на България.

Все по- големият обществен отзвук дава основание на организаторите от Център „Алеф” да считат, че конкурсът постига основната си цел – да възпитава у младите хора стремеж към човеколюбие, толерантност и справедливост.