27 март – международен ден на театъра и… на панталоните

Днес е международният ден не само на театъра, но и на панталоните. И защо да си няма празник тази дреха, като цялото човечество, без разлика от пол и занятие, я предпочита и в делник, и в празник! Колкото и да се мъчи роклята да придобие по-мащабна популярност, не успява. Даже и с помощта на цели общности, пристрастени към женските одежди – не, и не…

Та – панталоните… Да им е честит празника! И по този повод да надзърнем към пра-историята на тази част от универсалния мъжко-женски гардероб чрез любопитни факти, събрано от  виртуалната общност Kaymu.

Дрехата, позната като панталон, за първи път се среща в историята през 6-ти век преди новата ера, с появата на иранските народи в гръцката етнография. По това време, не само персите, но народите от Изтока и Централна Азия са ги носили. Дори и през тези ранни времена, панталоните са били дреха, която се е използвала и от двата пола. Днес панталоните са мултифункционална, унисекс дреха, която е предпочитана и сред дамите от различни националности.

Любопитни факти за панталоните:

  • В ранните векове, жените в Западния свят са носели панталони, подобни на персийските.
  • До Средновековието в Европа жените са носели само рокли, а мъжете панталони с бричове.
  • След Френската революция, мъжете са свалили високите си токчета, копринени чорапи и перуки и са започнали да носят панталони.
  • През деветнадесети век жените са носели панталони за езда, но са ги покривали с дълги поли.
  • До 19 век материята, от която са шити панталоните е разтегателна, след това се въвеждат различните материи, предно закопчаване и копчета.
  • Джинсите са първите панталони, които поставят жените и мъжете наравно.
  • В САЩ до 1970 г. панталонът не е на мода. Нещо повече, дори е бил противозаконен за дамите и те не са можели да ги носят в офиси, класни стаи и ресторанти.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!