Творби на Руси Стоянов подреждат в градската галерия на Бургас

В художествената галерия „Петко Задгорски“ подреждат интересна изложба на един от знаковите бургаски автори – Руси Стоянов /1955 – 2004/. Експозицията ще бъде открита на 21 юли, вторник, от 18.00 ч.

Руси Стоянов е роден на 12 юни 1955 година в Бургас. Учи в Художествената гимназия в Казанлък, през 1980 г. завършва Университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, специалност „Графика и естетика“. Участва в много общи експозиции у нас, в международни изложби и биеналета. Неговите творби са притежание на много наши галерии и колекционери в страната и чужбина.

Приживе Руси Стоянов няма своя самостоятелна изложба, но е бил мечтател с грандиозни планове. Създавал е творби и ги е оставял да живеят самостоятелно.

Определят го единодушно като художник от ренесансов тип, който може всичко; като артист с голям творчески заряд и оригинално творческо мислене, реализирал много идеи в областта на графиката, живописта, приложното монументалното изкуство, пластиката и архитектурата.

Два от съвременните символи на Бургас – Грамофона на „Богориди“ и кръстът в местността „Шилото“ са негово творение. Избран е за художник на Бургас през 2003 година.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!