Започва техническото обследване на първите блокове по Програмата за безплатно саниране

Започва техническо обследване на първите 17 блока в Бургас, които ще бъдат санирани безплатно по Програмата за енергийна ефективност. Фирмите, които ще проучат състоянието на сградите, имат срок от 40 дни, за да направят необходимите измервания. Данните от тях ще са база, на която ще се определят какви мерки за енергийна ефективност да се предприемат за намаляване на разходите за електроенергия, парно и вода.
След края на техническото обследване на жилищните блокове ще бъдат направени безплатно технически паспорти. Изработването на документа по традиционния начин струва близо 20 000 лева за един панелен блок. С програмата за енергийна ефективност собствениците на апартаменти си спестяват този разход.
„Ще следим стриктно спазването на сроковете, в които фирмите ще извършват техническото обследване. Графиците са максимално кратки. Знаем, че ще е трудно, защото това се прави за първи път в България. Ще се опитаме да не притесняваме хората при извършването на строително-монтажните работи“, каза кметът Димитър Николов.
Едновременно с това със средства на Общината ще бъдат облагородени междублоковите пространства около първите 10 сгради, които се включиха Програмата за енергийна ефективност.
Облагородяването на зоните ще бъде съобразено изцяло с желанието на хората, чиито апартаменти ще бъдат санирани. По време на техническото обследване ще присъстват и представители на Община Бургас. Така ще се гарантира, че няма да бъде извършено нищо нередно в жилищата на гражданите.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!