23 април – Световен ден на книгата и авторското право

Днес е празникът на пишещите и четящите хора – Световен ден на книгата и авторското право.

Всяка година от 1995-та насам по инициатива на ЮНЕСКО към ООН на 23 април проявяваме своята почит към книгите. Целта е да се насърчава четенето, но също така и издателската дейност, като се зачита интелектуалната собственост и авторското право.

Защо точно 23 април? За световната литература тази дата е символична. Тя е свързана с хора, които имат огромен принос в съкровищницата на писаното слово, откакто то съществува. През 1616 година на 23 април са напуснали този свят Мигел де Сервантес, Уйлям Шекспир, Уйлям Уърдсуърт,  Инка Гарсиласо де ла Вега. Тази дата пък е рождена за други изтъкнати автори –  Морис Дрюон, Джуди Дейвис… та и Радой Ралин!

Идеята за празника идва от Каталуния, където на 23 април – ден на Св. Георги Победоносец, традиционно се подаряват книга и роза.

Така  докато на този ден на Бермудите празнуват ден на пипера, в Германия – Национален ден на бирата, в Испания – ден на любовниците, а в Турция – Ден на децата, в целия свят без граници празникът е за писателите и техните читатели.

Колко е прав Кристофър Марли, който казва:  „Наистина има рай на тази земя – рай, който обитаваме, когато четем хубава книга“. Прав е шегаджията, който казва

Приятно четене!!!

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!