170 години от рождението на Иван Вазов

Бургас ще почете великия творец с литературна вечер в Дома на писателя от 18 часа

Днес, 9 юли 2020 година отбелязваме 170 г. от рождението на  патриарха на българската литература Иван Вазов. Рядко го титуловаме академик, макар да е бил член на БАН, да е бил министър на народното просвещение и депутат в две Народни събрания, както и в V-то Велико Народно събрание. Защото той е нашият Вазов! Народният поет! Любимецът на няколко поколения българи!, Велик патриарх на словесността, както го нарича писателката Павлина Павлова.

Житейският път на Иван Вазов минава през 5 войни – войната за свободна България, войната за съединена България, двете балкански и Първата световна. През цялото това време Вазов продължава да пише, а перото му оставя вечна следа във времето. Той увековечава образите на героите, които познаваме днес, както и подвизите на целокупния български народ, неговите мъки и страдания, въстания и борби, успехи и слава.  За целия си житейски път създава огромно количество произведения, по-голямата част от които посветени на България. Творбите му са преведени на повече от 50 езика.

Творчеството на Иван Вазов е отражение на две есторически епхохи – Възраждането и България след Освобождението. Неговото литературно майсторство остава ненадминато и до днес.  Ако се опитаме да изброим всичко, излязло изпод перото му, едва ли ще успеем – поезия, драма, художествена проза, пътеписи… Дори само „Епопея на забравените“ да споменем, стига! Ще припомним само, че е номиниран за Нобелова награда за литература и е носител на първото и повече неприсъждано звание „Народен поет“.

Бургас ще почете Иван Вазов чрез специално посветена на писателя литературна вечер в Дома на писателя. Слово за творчеството и живота на великия творец ще произнесе Борис Бухчев. Ще прозвучат Вазови произведения в изпълнение на Яна Кършийска, Теодора Иванова и Янчо Чолаков от Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Началото на събитието е 18 часа.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!