15 художници рисуваха Бургас в международен пленер по живопис „Черноморска палитра”

Международен пленер по живопис „Черноморска палитра” събра художници от три държави, които подредиха изложба от над 40 картини с морски мотиви от Бургас. Творбите на 15 художници от Комотини – Гърция, Одеса – Украйна и Бургас – България бяха експонирани в „Капитанска зала” на Интерхотел „България”.

Пленерът и изложбата са част от проект „Черноморски ареал за култура и изкуство” (BASACA), финансиран от съвместна Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 – 2013”. Партньори по проекта са Община Комотини – Гърция, Сдружение „Платформа АГОРА – клон Бургас” и Агенция за подкрепа на културни инициативи „KusiCreaVision” – Украйна.

На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет в Комотини Харалампидис Нотис и зам.-кметът по култура и образование на Бургас Йорданка Ананиева, както и председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов, който съдейства на инициативата.

13„Във всяка от експонираните тук творби намирам частица от Бургас и смятам, че освен в картините, художниците ще отнесат част от града ни и в своите сърца и ще се връщат често на нашия бряг”, каза Йорданка Ананиева. Организаторите на Изложбата отправиха предложение към г- жа Ананиева Пленерът „Черноморска палитра” да бъде вписан в Празничния културен календар на Община Бургас.

В дните на Пленера по проекта се проведоха Кулинарна изложба и уъркшоп „Вкусовете на Черно море” и Детска творческа работилница „Чудеса от морето”.

Рисунките и предметите, които децата сътвориха в Работилницата, също бяха представени на изложбата и ще бъдат подарени на деца в неравностойно положение. Експозицията включва рисунки и предмети, изработени с природни материали от деца-участници в Детска творческа работилница „Чудеса от морето”.  Най-интересните от тях бяха ръчно изработени капани за сънища, писма в бутилки – нарисувани по метода декупаж, бижута и голям брой рисунки с морски мотиви. А най-малката участничка в работилницата бе едва на 1,6 г.

Участници в изложбата:

От България – Севдалина Проданова, Ирена Иванова, Лора Янева, Бисер Проданов, Ваня Апостолова – Забунова

От Гърция – Анна Пителина, Милена Цармулиду, Варвара Цицира, Апостолия Цауси, Николаос Маскофидис

От Украйна – Ева Ятт, Юлия Грачик, Святослав Горбенко, Владимир Сакалюк и Евгения Сакалюк

Павлина Зенгинова – ръководител на детската творческа работилница

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!