14 април – Международен ден на ризата

Първоначално носена от мъже и то като бельо, днес ризата е символ на стил и класа.

Една от най-популярните дрехи и за мъже, и за и жени чества днес своя празник, съобщават от виртуалната общност Kaymu.  Първоначално ризата е била носена от мъже и то като бельо. Днес тази дреха е символ на стил и класа.

Най- старият и запазен модел – ленена риза е открит от Флиндер Петри в гробницата на египетската династия Таркан. До началото на ХХ век ризата е била елемент от мъжкото бельо. През Средновековието се е носила директно върху кожата, като е била единствено и само в бял цвят. През този период единствените хора, които не са носили нищо върху тази дреха, са били бедните, затворниците и овчарите. При благородниците е имало вярвания, че мъжете, които не носят ризи, в леглото са неприлични и нечистоплътни.

Цветните ризи са започнали да се появяват в началото на деветнадесети век. Те са се смятали за ежедневни облекла и е било недопустимо един бизнесмен, примерно, да я носи в небесносин цвят.

Ризи и политика:

  • Черните ризи са били използвани от италианските фашисти
  • Партийните лидери в Индия, също носят само черни ризи, за да символизират атеизъм.
  • Кафявите ризи са били носени от германските нацисти, които са били част от надзорната агенция.
  • Сините ризи са предпочитани от испанските и френски политици.
  • Зеленият цвят е доминиращ при политическия елит в Унгария, Ирландия, Бразилия, Португалия.
  • В Мексико всеки един представител на властта трябва да има поне по една официална риза в екстравагантен златист  цвят.
  • В Съединените американски щати до преди няколко години е можело да се види политическа фигура, облечена в сребриста  риза.
  • Червени ризи са били използвани, за да символизират различните политически групи, включително и италианския революционер Гарибалди. Червеното е било предпочитано и от американски улични банди и социалистическите милиции в Испания и Мексико през 1930 година.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!