1015 заразени с COVID-19 у нас

За последното денонощие има 49 нови заразени с COVID-19, от тях в болница са 21 души. Така общият брой на заразените с новия коронавирус в България е 1015.  Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерския съвет. 

„Увеличението за денонощието с новите случаи е 5.1%. 795 са активните случаи в страната. Плевен има 17 нови случая, като 13 са от завод „Мизия“, а в София са 16. Видин има 4, Бургас – 3, Кюстендил – 3, Сливен – 3, Хасково – 1, Благоевград – 1, Пазарджик – 1. Имаме нов случай на момиче на 15 години от Кюстендил. Тя е в добро състояние и не е в болница“, добави той.

„От медицинския персонал има трима нови заразени. От тях един е от Видин, който е лекар, както и две медицински сестри от Сливен и Бургас“. 

„Има четирима нови излекувани и случаите стават 174, или 17.1% от установените случаи. Това са трима мъже и една жена“, каза още той.

„Починалите са 47, двама от тях са нови през денонощието. Това са жена на 77 години от Сливен и 49-годишен мъж, който е починал в УМАБЛСМ „Пирогов“. Нямаме данни за придружаващи заболявания при тях“, каза още той.

„281 са настанени в болница, 40 от тях са в интензивни отделения“, допълни Мутафчийски.

„За последните 7 дни имаме почти 300 случая, което е 30% от всички пациенти досега. Докато вървяхме по една умерена парабола, сега по-отчетливо се изкачваме нагоре в заболеваемостта. Процесите са динамични и спрямо тях ще се вземат навременни решения. Трудно е да говоря отсега какво ще се предприеме за Гергьовден“, коментира още ген. Мутафчийски.

„Всяка една мярка, която е разхлабване, трябва да се прави под условие, че това би довело до по-висока заболеваемост. Когато политиците говорят за разхлабване на мерки, трябва съвсем честно да се каже на българските граждани, че това ще доведе до влошаване на емидемиологичната обстановка. Трябва много зорко да се наблюдава тази ситуация и ако трябва, да се даде отстъпление от разхлабването на мерките. Затова никой не е твърдял, че разширяването на достъпа до медицински заведения ще доведе до подобряване на ситуацията. Не, рисковете даже стават повече, но не може да не се ваксинират безкрайно дълго децата, да не се наблюдават бременните жени, да се пренебрегнат онкологичните заболявания или установяването им, както и лекуването на декомпресираните хронични заболявания. България има над 2 млн. възрастни хора с по едно, две и повече хронични заболявания, които трябва да бъдат обслужвани от личните си лекари и от болничната помощ. Рисковете трябва да бъдат преценени. Няма гаранция, че това ще се случи абсолютно безопасно за всеки един човек“, добави той. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!