„Яворови дни” 2015 – за 57ми път Поморие разтваря бележника с философско-поетичните идеи на твореца

Бреговете на Поморие разкриват за Яворов необятни гледки на морска шир и небесната синева. От тях той черпи сила и вдъхновение, за  да създаде едни от най-прекрасните си произведения, дали българския принос в световната поезия. Радвам се, че днес отново сме се събрали тук, на любимото място на поета и за 57-ми път спазваме традицията „Яворови дни” 2015 г.”– с тези думи кметът Иван Алексиев обяви началото на поетичните празници.

Художествената изложба „Светът на Яворов” предшества официалното откриване. А в храм „Рождество Богородично” бе прочетена молитва за мир и покой в душата на поета.

Сред официалните гости бяха: председателят на Общински съвет Поморие д-р Милена Енева, кметът на Чирпан – Кичка Петкова, заедно със заместник кметовете Анита Кондарева и Стайко Генов, проф. Михаил Неделчев, режисьорът Бойко Илиев, проф. Цветан Ракьовски, Стефан Шивачев – директор на Историческия музей в гр. Пловдив, Тодор Иванов – председател на фондация „Яворов” и директор на къщата музей „Пейо К. Яворов” в Чирпан и доц. Димитър Михайлов, който произнесе слово в чест на поетичния гений.

В своето приветствие към всички присъстващи Кичка Петкова напомни, че с времето многократно се е променял обликът на градовете ни, както са се сменяли и поколенията, но любовта към Яворовото творчество е неизменна и остава живата връзка между  Чирпан и Поморие.

След поднасянето на венци и цветя при паметника на Яворов, гостите на събитието имаха възможността да се насладят на постановката „Крадецът на праскови”, дело на гостуващия драматичен театър от Разград.

Днес празниците продължават в НЧ „Просвета 1888”, където от 18.30 ч. с Национална кръгла маса тема „Журналистът Яворов, а по-късно ще се прожектират и художествено – документални филми за „Любовите на Яворов”. Вечерта завършва под звездите със среднощно четене на стихове при Яворовите скали.