Юбилейното пето издание на „Есенни пасажи“ превърна Несебър в морска столица на забавата и рибните изкушения

За пети път в продължение на три дни  градът на ЮНЕСКО бе притегателен център на забавата, приятния релакс, различни рибни изкушения и множество културни прояви. Всичко това се случи по време на  фестивала „Есенни пасажи”. Наситената със събития, програмата стартира в петъчния следобед с откриване на изложбата на Сдружение „Арт Несебър 2017“, в която всеки можеше да се наслади на  около 60 произведения на изкуството на Видка Липчева, Йордан Йорданов и Радослав Ралев. Красотата на изобразителното и приложното изкуство срещна тази на словото, уловена от авторите, отличени в Националния поетичния конкурс на тема „Несебър“, посветен на празника на града на ЮНЕСКО. Кметът на Несебър Николай Димитров връчи наградите на Лилия Христова, Мария Ганчева и Валери Станков и заедно с присъстващите на първата проява от фестивала изслуша въздействащите рими за магнетичния Несебър.

По време на откриването на фестивала градоначалникът  Николай Димитров сподели, че „една от основните  ни цели е освен да представим пред нашите гости бита и културата на Несебър, но и да удължим туристическия сезон в общината“, допълни Димитров.

Малко по-късно в петъчния ден на пл. „Месамбрия“ в Стария Несебър насъбралата се публика зарадваха изявите на Фолклорна формация „Българка” при НЧ „Яна Лъскова-1905”, Танцова формация „Заря”, както и народния певец Данислав Кехайов.

Един от акцентите  в съботната програма бе конкурсът за най-вкусна рибена чорба, приготвена от местните риболовни кораби, който препълни площада в старата част на града с ценители, любопитни минувачи и гости, дошли специално да опитат вкусовите й качества. Малко преди да станат ясни резултатите, Хорът за стари градски песни „Блян” при НЧ „Яна Лъскова-1905”, повдигна настроението с вълнуващ концерт. След това жури в състав Васил Заяков, Димитър Станков и Деян Божинов  опита и отсъди първо място във вкусния конкурс за РК 41, „Нико“ – второ място, а третото в надпреварата взе  РК 29, РК 40 остана на четвърта позиция.

Рок-група „Мена” при НЧ „Яна Лъскова-1905” излезе на сцената в съботния следобед и изпя много хитови парчета, едно от които специално написана песен за града на ЮНЕСКО – „Есен в Несебър”. Обичаният поп певец Любо Киров, който още с пристигането си поздрави сърдечно Светлин Карагьозов от група „Мена“ , обърна внимание на всеки един свой почитател и не отказа снимка на никой. Неговото харизматично присъствие препълни пл. „Месамбрия“, а голяма част от публиката припяваше и танцуваше на повечето песните, които изпълни звездата.

Още едно събитие привлече вниманието в съботния ден и то бе представянето на романа „Огледало за сънища” на Златина Бахова, един от финалистите в телевизионното предаване „Ръкописът“. Авторката, която  е  учител по български език и литература в най-голямото училище на територията на Община Несебър, разказа увлекателно как е възникнала идеята за романа, колко време го е писала, през какви  премеждия е преминала по време на работния процес. Златина Бахова сподели, че вече пише и втория си роман, който ще носи името „Крилете на пингвина“. Културната проява, което се състоя в зала „Сочи“ бе уважена от много нейни колеги и ученици от СУ „Любен Каравелов“, които в края й се наредиха на дълга опашка за автографи.

Неделният ден също бе изпъстрен с участия на местни състави. На пл.„Месамбрия” Фолклорна формация „Македонка” при НЧ „Яна Лъскова-1905”, Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, и   Хор за гръцки песни „Месамбрия” при НЧ „Яна Лъскова-1905” се погрижиха за доброто настроение, а публиката ги аплодираше силно. След края на празничната програма няколко популярни български хора, на които се включиха и част от присъстващите, сложиха финал на рибния празник.

И през трите слънчеви фестивални дни от сутрин до  вечер гостите и местните жители похапнаха различни рибни вкусотии, предлагани от производители и ресторантьори на площад „Месамбрия”. В средата на октомври,  когато есенна е най-очарователна  в един от най-магнетичните градове в България, фестивалът даде възможност  да се разгърне другата, тиха красота  на Несебър и неговите малките калдъръмени улички, водещи до октомврийското море.