„Швейцарецът с българско сърце“ пристига в Бургас

„Швейцарецът с българско сърце“ пристига в Бургас на 21 ноември с две прожекции от 18 и 19 часа в зала „Георги Баев“ на КЦ „Морско Казино“.

Документалната лента е дело на екипа на „Българска история“ и е заснета с подкрепата на VIVACOM. Тя е посветена на легендарния Луи Айер – един швейцарец, отдал живота си на България и поставил основите на спорта в страната ни. Проектът включва серия от интервюта и възстановки на кръвопролитните военни действия в Европа от началото на XX век. Освен приноса на Луи Айер за спортното дело в страната, филмът проследява и жертвоготовността му по време на трите войни в този период – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Създавайки визуалния разказ, екипът на „Българска история“ цели да предизвика чувството на национална гордост у българите и търси отговор на въпроса:

„Щом един швейцарец някога е бил готов да отдаде сърцето и живота си на страната ни, нима тя, повече от всяка друга, не заслужава обичта и верността ни днес?“.

Консултанти по проекта са доц. Лозан Митев и доц. Марина Гевренова – преподаватели от Национална спортна академия „Васил Левски“, доц. Владимир Станев – преподавател от Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, и Ивайло Антонов – главен експерт „Войнишки паметници“ към Министерство на отбраната, които чрез серия от интервюта играят водещи роли във филма. Визуалният урок по патриотизъм е с вход свободен.