Читалище „Яна Лъскова“ в Несебър отбеляза 104 години от рождението на своя патрон

Читалище „Яна Лъскова-1905” в Несебър отбеляза днес 104 години от рождението на своя патрон с празнична програма, в която взеха участие възпитаници на детска градина „Яна Лъскова“. По време на проявата бяха обявени и отличените в конкурса за  рисунка на тема „Детство мое, реално и вълшебно”.  Събитието започна със слово в чест на Яна Лъскова, в което бе изразена признателността към героичния й подвиг и бе  припомнено, че нейният живот е тясно свързан с училищната и читалищната дейност. „И днес ние, които отдаваме своята почит към нашия патрон, не преставаме да доказваме във времето със своите изяви на прегледи и фестивали, носейки отличия и награди, както от страната, така и от чужбина, че продължаваме да носим в себе си, частица от огънчето, за което тя живя, мечта и остави след себе си.“, се казваше в словото, което прочете секретаря на читалището Катержина Христова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Несебър Николай Димитров също отправи приветствие, като подчерта, че думата „читалище“ е символ на духовността. Той припомни, че това е една уникална културна институция, съществуваща единствено у нас, чиято мисия е да съхранява българщината и да пази традициите живи. Градоначалникът бе категоричен, че всички, които са отдали живота си на културата и просветата, заслужават уважение и признание.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Финал на празничната проява сложи поднасянето на венeц и цветя пред барелефа на Яна Лъскова в Стария Несебър. Честването  бе организирано от Читалищното настоятелство при НЧ „Яна Лъскова-1905”.

Веднага след края на празника, кметът на Несебър направи изненадващо посещение във филиал „Чайка“ на детска градина „Яна Лъскова“ в старата част на града. Николай Димитров установи, че заведението функционира нормално, при комфортни условия и спазване на всички изисквания за обучение и възпитание на децата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA