Честит празник, бургазлии! Ето какво се случва днес в града…

Честит празник, бургазлии! Днес православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден.
В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Кметът на Бургас, Димитър Николов, поздрави всички свои съграждани, лично подпечата и подписа празничното издание на общинския „Бургаски вестник“ и специално преиздадената книжка с „Вехти бургашки рецепти“ за никулденската трапеза. 

Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий и представители на бургаското духовенство осветиха обредната празнична трапеза и традиционния за Никулден рибен курбан.

Веднага след това като стопанин на града Димитър Николов разчупи обредната пита, която беше наречена за благоденствието на Бургас. Според народната традиция се оказа, че следващата година в морския град ще се раждат повече мъжки рожби.

Артисти и художници забавляват гостите и рисуват шаржове и картини, а децата се снимат с интересни моряшки фотоколажи.

„Бургаският трень“ превозва своите пътници през миналото на града, а началната му гара е до сградата на Общината. Любопитните и любознателни жители и гости на града разглеждат впечатляващата изложба „Бургазлии завинаги“, включваща снимки на видни наши съграждани и техни любими предмети, с които почти не са се разделяли.

Освен познатото пространство в градинката до Часовника, още няколко пространства зареждат с празнично настроение бургазлии. Много музика и танци до Компаса раздават бандите „Euphoria“, „Stockholm“ и „Рагтайм“. Друго „горещо“ място в декемврийския ден е пред сградата на Археологическия музей на ул. „Богориди“, където свирят класическите музиканти от квартет „Вива“, а след тях и рок бандите „Stiff Bone“ и „Four“. Сцената до Грамофона е отредена за романтичната музика на „Рагтайм оркестър“ и квартетите „Арте“ и „Вива“.

Атмосферата на празника се допълва с раздаване на традиционния рибен курбан, приготвен по стара рибарска рецепта, а пунктовете са до Часовника, на Магазия 1 до Морска гара и до СУ „Петко Росен“ в ж.к. „Меден рудник“.

Празникът продължава с церемонията по обявяване на „Художник на годината“ и „Бург на годината“. От 13.30 часа е традиционната „златна“ снимка на имениците пред сградата на Община Бургас.

Не забравяйте да участвате и в най-новия градски конкурс като си направите селфи и го качите с #НикулденБургас2018, за да покажете на нас и приятелите си най-любопитните моменти от празничната програма, различните събития и емоциите на празнуващите.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас по време на големия Никулденски концерт на площад „Тройката“ в 17.30 часа.

Ученически оркестър НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Петя Тончева, Рагтайм оркестър, група „Горещ пясък“, Детска фолклорна група „Чинките“ при НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1985“, танцови състави „Слънчо“, „Младост“, „Ритъм“, квартети „Вива“, „Арте“, групите „Avalon“, „Stiff bone“, „Euphoria“, вокален ансамбъл „Фортисимо“, хор „Родна песен“ с диригент Милена Добрева, камерен щрайх оркестър с диригент Цанислав Петков, Бургаски духов оркестър с диригент Анастас Камиларов, ПФА „Странджа“ с художествен ръководител Марио Егов също се включват в програмата.

Отново честит празник на всички бургазлии и именици от екипа на Nabrega! Весело посрещане на празника!