Часовникът на „Александровска“ ще заработи с нов механизъм

Часовникът на улица „Александровска“ ще продължи да отмерва времето и в бъдеще. В момента стрелките му са спрели заради повреда в задвижващия механизъм. Заради възрастта си той вече е морално остарял и извършването на поправка е невъзможно.

Този символ на Бургас, който е свързан с много истории и спомени, няма да спре да показва времето. През следващата година, когато метеорологичните условия позволяват, старият задвижващ механизъм ще бъде подменен с нов. Така Часовникът отново ще изпълнява своята функция да напомня на бургазлии и туристите дошло ли е време за среща с приятели, вечеря или разходка по ларгото.

Часовникът ще запази познатия си образ с тройния циферблат, тъй като поправките ще засегнат само невидимите за пешеходците части. За тяхната поддръжка дълги години се грижи Стефан Николов. Той е човекът, който с усилия на приятели и съмишленици възроди тази забележителност в центъра на Бургас.

Районът около Часовника също ще бъде облагороден. В същото време старият механизъм няма да бъде обречен на забрава. Той ще отиде за съхранение в Бургаския исторически музей, за да напомня за един близък на нас период от съвременната история на морския град и хората, които са я писали с делата си.