Хуан Антонио Берниер с литературна премиера в Бургас

Испанският писател и преподавател Хуан Антонио Берниер се връща в Бургас, за да представи новата си книга с поезия „Философия и две врабчета”. Литературната премиера ще е на 12 август в Морското казино на Бургас, зала „Георги Баев” от 18.30ч. Изданието е двуезично, а преводът от испански е дело на Лиляна Табакова, която също ще сподели събитието.

Към Бургас Хуан Антонио Берниер има особено предпочитание. След като две години преподава испански в ГПРЕ „Г.С. Раковски” в Бургас, той става и бургаски зет. После преподава в СУ „Св. Св. Климент Охридски”. Сега отново преподава, но в родната си Кордоба, Андалусия, Испания.

„Философията и две врабчета” не е първата книга за поета Хуан Антонио Берниер. Още на 22 години той издава  „La costa de los sueños“ („Брегът на сънищата“), следват още две книги, сред които „Así procede el pájaro“ („Така прави птичката“). За нея през 2005 година получава наградата за поезия „Критично око“ на Националното радио на Испания.

Негови стихове са включени от Хесус Мунарис в престижния сборник „Двадесет и пет млади испански поети“ и в още две антологии – от Луис Антонио де Вийена в „Логиката на Орфей“ и от Хавиер Лостале в „Съвременният свят, поетите на Кордоба в XXI век“. Заедно с Рада Панчовска и Лиляна Табакова участва в подбора и превода на испански на антологията „Сияйна тишина. Осем български поети“, както и в превода на избрани стихотворения на Борис Христов, направен в сътрудничество с Лиляна Табакова.