Хайде на целувките!

Днес е световен ден на целувката. Да се целуваме масово!

Днес – 6 юли е Световен ден на целувката! За първи път ден на целувката е празнуван във Великобритания през 1988 година. Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване.

И защо не?

За значението на целувката са дадени много нежни и мъдри обяснения. Целувката между двама влюбени е увековечена в творчеството велики писатели, художници, музиканти… но и на много учени.

„Две души се срещат на устните на влюбените”, казва Пърси Биш Шели.

Китайците пък казват: „Целувките са като да пиеш солена вода. Колкото повече пиеш, толкова по-жаден ставаш.

Кой е автор на първата човешка целувка не се знае.
За нейната поява съществуват най-различни легенди. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Впрочем,животните също не минават без целувка. Слоновете, например, пъхат един на друг в устата хоботите си. Въпреки, че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е фактът, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснение защо се е появил този акт.

Освен като прелюдия в любовта целувката е културна традиция. В цял свят хората чувстват необходимост да се целунат в един или друг момент. С целувката са свързани и жестове, изразяващи определени отношения. Целуването на ръка е един от тях. Да целунеш ръка на дама е израз на уважение. Същото е и с целуването ръка на възрастен човек – уважение и благодарност. А на свещеник?  Добре познато е целуването на въздуха край страните на лицето… То обаче е  по-скоро символично и понякога просто показно.

Страстната целувка е друго нещо. Според поетите тя е огънят на любовта. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Увеличава се пулсът с над 100 и повече удара в минута, увеличава се нивото на хормоните в кръвта… И може да удължи живота с една минута. Това обаче важи само за реалните, не за виртуалните целувки, които си изпращаме с емотикони.

Не е известно да има закон за целувката, но пък има доста парадокси, свързани с нея. Например и днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява „на мъжа с мустаци да целува човешко същество“. В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

Разбира се, в днешно време никой не се съобразява с тези ограничения. Най-много да се избягват страстните целувки на публични места… Но днес – може!!! Все пак е празник!