Фотоизложбата „Впечатления от Куба” гостува в Бургас

Експозицията на арх. Николай Попов (1914 – 1973) ще бъде открита на 15 април, сряда в градската галерия „Петко Задгорски”

Юбилейната изложба фотография на арх. Николай Попов  гостува от 15 април в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”. Експозицията е под наслов „Впечатления от Куба“  и е част от поредицата „Клуб 100” на Фотографската академия.

Откриването на изложбата е от 18 часа.

Арх. Николай Попов е един от първомайсторите на българската художествена фотография, ярък и самобитен талант, един от класиците на българското фотоизкуство. През 1951 г. е един от първите, удостоени със званието „фотограф художник”, а през 1961 г. за показано високо майсторство и съвършена техника е удостоен със званието EFIAP – екселенц на Международната федерация за фотоизкуство. В продължение на две десетилетия той се изявява като фотограф художник с голям обща и изобразителна култура, ярка творческа индивидуалност, с личен почерк и стил, тънък естетически усет, психологическа задълбоченост, поетична чувствителност, способност за идейни и художествени обобщения. Творчеството му – един неповторим образен свят,е ценно не само като художествено наследство от един отминал етап в развитието на българската фотография, но и защото в него откриваме творби с трайна, непреходна стойност, като реализация на принципи, възгледи и идеи, които предстои да доразвием и обогатим. Попов кадрира снимката още в рамките на визьора, като очиства кадъра от излишното, за да постигне най-трудното от всички съвършенства – простотата. Това прави неговите творби завършени, преди да бъдат окончателно изкопирани. Основавайки се на принципите на един „одухотворен” реализъм, арх. Попов пресъздава действителността чрез естетическа филтрация, която не идеализира и не разкрасява нещата, а запазва първичната им хубост, придава съкровената им същност, но очистени от делничната им повехналост, от случайното, несъщественото, нетипичното, баналното. Той ни показва неща, които всеки гледа, но не всеки вижда!