Фотографи харесаха за фотосесия конната база в Бургас

Фотографи от Дания, Гърция, Италия, Полша и България избраха Конната база в Бургас, за да направят фотосесия за морския град.

Групата от 16 души е част от международен проект, по време на който ентусиастите снимат на различни култови места в страните, включени в инициативата. Домакин от българска страна на проекта „Кадри от общия европейски живот“ е фондация „Зеленият Бургас“.

Чуждите фотографи проявили интерес към базата като уникално място за града и областта. За него научили от Дневния център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец“ и Социален център-Бургас, партньори  на фондацията. „Фотографите бяха впечатлени от разказите на социалните работници за курсовете по езда, за успехите на спортния клуб, за лечебния ефект на хипотерапията при деца със специални нужди“, споделиха домакините.

Макар и аматьори в областта на конния спорт, гостите нямаха търпение да пояздят грациозните четириноги. От клуб „Кан Крум“ и Общинско предприятие „Спортни имоти“ им бяха осигурили инструктори и треньори. На тяхно разположение бяха атрактивните коне Дортмунд, Тревис, Торнадо, Гевриор, Марк  и Родос, част от тях призьори от различни турнири. „Фотосесията, която  направиха гостите е една чудесна възможност да се популяризира Бургас като туристически център“, посочи инж. Георги Базотев, председател на спортния клуб.

Целта на проекта е чрез фотографията да се насърчи интеграцията и да се развие чувството за европейска принадлежност. Партньорството е създало Европейска общност на фотографите-аматьори, които споделят опит и практики. В рамките на проекта фондацията извършва обучение на участниците по основи на фотографията и обмен между тях.

Партньори на „Зеленият Бургас“ са организацията CIDI – град Сенигалия, Италия, неправителствената организация „Еntefxis” – град Йоанина, Гърция, Crossing Borders – неправителствена и нестопанска организация в град Хумлебек, Дания  и фондация „Център за творчески дейности“, Полша.