Фокусът на Световния ден на здравето тази година е борбата с депресията

Денят на здравето отбелязваме ежегодно на 7 април от 1950 г.  Датата е определена с решение на Общото събрание на Световната здравна организация /СЗО/ към ООН.  От 7 април 1964 година в България имат професионален празник всички здравни служители и ангажираните в областта на здравеопазването – лекари, медицински сестри, фармацевти…

Целта на този ден е хората да обърнат внимание на своето здраве, да бъдат информирани от медицинските лица относно профилактиката на заболяванията и здравословния начин на живот, както и да се изтъкне огромната роля на държавните органи и медицински организации за едно по-добро здравеопазване и обслужване.

Всяка година мотото на Световния ден на здравето е различно и акцентира върху определена приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО. Тази година темата на Световния ден е фокусирана върху депресията.
По данни на СЗО депресията е водеща причина за влошаване на здравето на хората и инвалидност – понастоящем в света живеят 300 милиона души с депресия, което представлява увеличение от над 18% за периода 2005 г. – 2015 г.
Основната цел на кампанията е все повече хора с депресия, навсякъде по света, да търсят и получават необходимата помощ. Липсата на подкрепа за лица с психични разстройства, съчетана със страх от мнението на околните пречи на достъпа им до лечение, както и на воденето на здравословен и продуктивен живот.

Въпреки трудностите, които изпитва здравеопазването в България,  медицинските лица, които се грижат за нашето здраве, заслужават внимание, търпение и уважение.