Фирмите без дейност също трябва да подават годишна данъчна декларация

 

Всяка година голяма част от фирмите биват санкционирани от НАП заради неподаване на декларация за облагане с корпоративен данък. Това се отнася  най-вече за фирми, които не са осъществявали дейност в предходната календарна година,  но в повечето случаи поради небрежност пропускат сроковете и така се натоварват с допълнителни разходи. „Санкциите се удвояват при повторни нарушения, каквито също не са малко. Отново напомняме, че годишна  декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2016 година“, коментира директорът на дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП Бургас Сияна Димитрова.

Срокът за подаване на декларациите за облагане с корпоративен данък е 31 март. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2017 г.

От приходното ведомство в морския град уточняват, че фирмите, неизвършвали дейност през 2016 г., трябва да попълнят отделен формуляр – образец 1010а. В него се декларира, че през 2016 г.  фирмата не е имала дейност и не са отчетени приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.  Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.

Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.