Финансовите проблеми на МБАЛ-Поморие остават нерешени

Общинската болница в Поморие отвори врати, но не се знае до кога ще работи. Финансовите проблеми и задълженията на лечебното заведение към кредитори и персонал продължават да висят във въздуха и да се задълбочават. 

Това стана ясно на днешната пресконференцията на БСП в Бургас, свикана от народния представител Николай Тишев, областния председател за Бургас Стойко Танков и общинския съветник в Поморие Никодим Стоянов.

Николай Тишев обърна внимание на проблемите в здравеопазването за цялата страна, които се натрупват през последните 8 години при управление на министри от ГЕРБ в този сектор, отбеляза той. Според него трябва да има радикални промени в методиката за изчисляване на средствата, които се изплащат от НЗОК към общинските болници, както и в политиката за прием на пациенти от частните болници. 

Областният лидер на БСП за Бургас Стойко Танков информира, че партията му отсега стяга редиците за местните избори и чертае стратегии и политики. Желанието му е БСП значително да увеличи броя на представителите си в общинските съвети в Областта, както и да вземе 50% от кметските места в региона.

Относно финансовото състояние на МБАЛ-Поморие ЕООД, чийто принципал е Общински съвет-Поморие, Никодим Стоянов очерта малко по-различна картина. По предложение на кмета на община Поморие от ГЕРБ, през 2015 г. е сменен управителят на дружеството и е прекратен договорът с медицинската лаборатория, като в същото време са назначени синдик, прокурист и е започнало изграждането на нова клинична лаборатория. Взетите управленски решения са увеличили със 100% задълженията на болницата само за 1 година, констатира Стоянов, като изтъкна, че Община Поморие отделя за футболния си клуб близо 700 000 лева годишно, а за болницата само 180 000 лева. 

Вместо оздравяване, на практика се е реализирало финансово доразболяване на лечебното заведение, което през 2017 г. остава без детско отделение заради неизплатени заплати на лекари и персонал, а само преди седмица преустанови изцяло приема на пациенти. Тогава напуснаха лекарите и лаборантите от Клиничната лаборатория на МБАЛ-Поморие. Причината е неизплатени възнаграждения от месец април.

Днес Община Поморие съобщи, че болницата отново започва прием на пациенти. Без да уточни дали са погасени задълженията на дружеството към персонал и кредитори и какви мерки ще предприемат кмет и общински съветници за стабилизирането на лечебното заведение. От изявлението на кмета се разбира, че лекари и персонал са направил компромис със себе си, като са се върнали на работа, без да е известно докога това ще продължи.
Вместо двумандатният градоначалник Иван Алексиев да признае съпричастност към състоянието на абсолютна неплатежоспособност, до което е докарана болницата,  той се изживява като спасител и безпардонно афишира, че самочувствието му е нараснало. Може би заради предстоящото заробване на Община Поморие и данъкоплатците с нов банков заем от 18 000 000 лева.