Филм с три номинации за Оскар гледаме тази вечер „на брега”

Вторият ден на „София филм фест на брега”  включва три игрални филма

Три великолепни филмови продукции включва втория ден на „София филм фест на брега”. От 16 часа е прожекцията на „Възкресение”/САЩ.

Risen (4)Филмът на режисьора Кевин Рейндолдс е епична библейска история на Възкресението, видяна през очите на един неверник. Клавий, властен римски военен ръководител и неговият помощник Луций получават задача да разкрият мистерията около това какво се е случило с Исус в седмиците след разпъването му на кръст, за да разсеят слуховете за възнеслия се Месия и да предотвратят бунт в Йерусалим.

Ролите са поверени на Том Фелтън, Джоузеф Файнс, Клиф Къртис, Питър Фърт, Стивън Хейгън, Мария Бото, Миш Бойко и  Марк Килийн.Музиката е на Рок Баньос, оператор е Лоренцо Сенаторе.

<> on June 12, 2013 in Monte-Carlo, Monaco.

Кевин Рейнолдс е роден през 1952 г. в Сан Антонио, Тексас. Още в гимназията се влюбва в театъра и по-късно учи именно това в университета „Тринити”. Завършва университета „Бейлор” в Уако, а след това учи право. Работи няколко години като адвокат, преди окончателно да се отдаде на киното. Връща се да учи във филмовото училище към университета в Южна Калифорния. Дипломира се с филма Proof, който прави впечатление на Стивън Спилбърг и той решава да му помогне да заснеме пълнометражна версия. Със заглавие Фанданго този проект излиза през 1985 г. и бележи първото сътрудничество между Рейнолдс и Кевин Костнър. В следващите няколко десетилетия двамата работят по още три филма – Робин Худ: Принцът на разбойниците (1991), Рапа Нуи (1994) и Воден свят (1995). След последния Рейнолдс има нужда от смяна на ритъма и се насочва към по-малък и характерен филм – Едно осем седем (1997). Въпреки участието на Самюъл Джаксън, филмът не е особено топло приет. След началото на новото хилядолетие Кевин Рейнолдс е заснел още два филма – Граф Монте Кристо (2002) и Тристан и Изолда (2006).

page1От 18 часа е  прожекцията на копродукцията на Русия, Швейцария и Германия „Синдромът на марионетката”. Това е един от филмите на Елена Хазанова, номиниран за голямата награда на фестивала в Сочи, където получава награда за най-добра музика.

Филмът е по романа на популярната писателка Дина Рубина.

От дете Петя е очарован от кукления театър, но още повече от живото момиче Лиза. Петя създава Лиза, както Пигмалион създава Галатея: той става неин баща, приятел и съпруг. И ако Пигмалион се сблъсква с предизвикателството да съживи камък, Петя се озовава пред още един проблем: Лиза вече е прекалено жива. Тя никога не му се подчинява напълно и никога не му принадлежи изцяло… Синдромът на марионетката е история за всепоглъщащата любов на създателя към неговото творение.

Музиката е на Николас Рабеус. В ролите ще видим  Евгени Миронов, Чулпан Хаматова, Мераб Нинидзе.

2015, BROOKLYNБезспорният фаворит за тази вечер е „Бруклин” на режисьора Джон Кроули, продукция на Великобритания-Канада-Ирландия.

Филмът е с няколко номинации за Оскар ’16: най-добър филм, актриса в главна роля (Сърша Ронан) и адаптиран сценарий.

И още: Британски независими награди ’15 – Най-добра актриса (Сърша Ронан); Номинации за най-добър сценарий, поддържаща мъжка роля (Домнал Глийсън), поддържаща женска роля (Джули Уотърс), изключително продуцентско постижение

john crowley directorВанкувър ’15 – Наградата на публиката

Денвър ’15 – Наградата на публиката

Хамптънс ’15 – Изключително изпълнение (Емори Коен)

Награди на Холивуд ’15 – Нова награда „Холивуд” (Сърша Ронан)

Мил Вали ’15 – Наградата на публиката

Награди на кръга на нюйоркските филмови награди ’15 – Голямата награда за най-добра актриса (Сърша Ронан)

Вирджиния ’15 – Наградата на публиката.

В ролите са  Сърша Ронан, Домнал Глийсън, Емори Коен, Джули Уотърс, Джим Броудбенд, Джесика Паре.

Привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война, ирландката Елис всъщност се оказва в измъчената реалност на Бруклин, с претъпканите къщи под наем и мръсните зали за танци, където лошите решения тепърва ще се вземат. Приятелски настроен свещеник ѝ предлага да я насочва, а строга хазяйка я държи изкъсо, но Елис в крайна сметка се поддава на носталгията по родината. Тогава среща Тони и започва да вижда възможно бъдеще в Америка. Съдбата обаче е срещу нея – една трагедия я призовава отново у дома.

Освен игрални, в събота и неделя програмата включва и филми от конкурса „Джеймисън“. Те ще бъдат прожектирани от 15 часа. В събота ще гледаме „Коледа“, „Исках да ме няма“ и „Като захарен памук“, а в педеля- „Синът“ на Христо Симеонов и „Пациентът“ на Кирил Тодоров.

Припомняме програмата на игралните филми:

19 март, събота

16 часа

„Разрушение/ Demolition“ -Жан Марк Вале, САЩ – 100 минути

18 часа

„Овни/Rams“ – Гримур Хаконарсон, Исландия – 93 минути

20 часа

„Семейни реликви“ – Иван Черкелов, България – 120 минути

20 март, неделя

16 часа

„Анклав“ – Горан Радованович, Сърбия – 92 минути

18 часа

„Сняг“ – Венцислав Василев, България – 100 минути

20 часа

„Карол/Carol“ – Тод Хейнс, САЩ – 118 минути