Фестивалът Cinelibri идва в Бургас с интригуващи кино заглавия

Международният кино-литературен фестивал CineLibri идва за пръв път в Бургас с интересни и вълнуващи заглавия. Петдесет филма на известни европейски режисьори, базирани по книги, ще бъдат представени в големите градове, включително и в морския град под мотото „Петото измерение”.

Фестивалната програма в Бургас ще се състои между 7 и 20 октомври в Експозиционен център „Флора“. В морския град са предвидени 14 ексклузивни прожекции на специално подбрани филмови заглавия, част от конкурсната и паралелна секция на CineLibri, в т.ч. завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, нови интерпретации на класически произведения и знакови документални филми. Всички филми, част от фестивала са носители на престижни кино награди като наградите от КАН и Венеция.

Освен прожекциите на филмите, фестивалът организира и конкурс за сценарийно писане в София.  Така освен удоволствието от гледането на филми, хората ще получат и знанието за това как се пише сценарий за филм.

Сред ключовите заглавия, които да очаквате с нетърпение са:

„Офицер и Шпионин“- Една продукция на Франция и Италия, която разказва за аферата Драйфус;

„Тази, за която ме милисте“ с участието на Джулиет Бинонче(от „Американски пациент“) и Никол Гарсия. Те ще представят съдбата на една търсеща 50-годишна жена, която си създава фалшив профил в социалните мрежи, но получава и една фалшива любов.

„5 е съвършеното число“- филм базиран на комикс, който ще ви върне през 70те по тесните улици на дивия Неапол.

„Да се изгубиш нарочно“ е единствения филм, който не е базиран на книга. Всъщност кратките видеа, които авторът, Крис Захариев, публикува в ютуб, за това как е хубаво да се изгубиш нарочно в своята собствена страна, стават страхотен хит и бързо се превръщат във филм, а след това и в книга. Това е едно приключение, в  което губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома.

Филмът „Казандзакис“ е автобиографична лента, уповаваща се на романа „Рапорт пред Ел Греко“ и проследява местата, където бележат развитието на писателя Казандзакис.

„Аз, Леонардо“ представлява интересен поглед за вълнуващата личност на гения.  С този филм се отбелязва и 500-та годишнина от смъртта на художника.

В програмата на фестивала са заложени още много други интересни кино заглавия, които ще могат да видя бургазлии. Освен филмите, организаторите на Cinelibli  са предвидили и срещи с интересни писатели.

На 8 октомври в Бургас ще дойде самият Геръд Конли, автор на книгата „Заличено момче“, която пише в България през 2013 година, когато преподава английски език и литература в Американският Колеж в София.  Във филмовата продукция по мемоарите участват Ръсел Кроу и Никол Кидман (за първи път заедно на екран) в ролите съответно на бащата-пастор Маршал Конли и неговата съпруга Нанси.

Бургазлии ще могат да се срещнат и блогъра Крис Захариев, автор на ютуб сериите „Да се загубиш нарочно“. Той ще разкаже за незабравите си преживявания по интересните български кътчета и за хората, които е срещнал там.

Престижният международен кинофестивал с уникална концепция ще заложи на активното взаимодействие между киното и литературата. Билетите за Бургас за една прожекция ще са на цена от 6лв., като се очаква Община Бургас, които са партньори на събитието да ги пуснати в продажба съвсем скоро.