Учениците от 6 до 12 клас остават вкъщи и ще учат онлайн до 30 ноември

 Учениците от 6 до 12 клас продължават в онлайн форма на обучение до 30.11 включително, това реши на свое заседание Областният щаб за борба с коронавирус, след анализиране на данните за заболеваемост и като взе предвид мнението на здравните и образователни експерти.

До решението се стигна след като стана ясно, че ¼ от болните в бургаско или 1060 души са от системата на образованието, в това число учители и ученици.  Три са и смъртните случаи на учители от областта.  Област Бургас е подготвена технически за провеждане и продължаване на онлайн обучение и днешното решение на щаба няма да се отрази на образователния процес.

По данни на здравните експерти мерките въведени в област Бургас, в това число дистанционната форма на обучение на учениците от 6 до 12 клас, са довели до задържане нивата на заболеваемост, но на този етап спад не се отчита.

Извън това решение остават учениците от 1 до 5 клас включително. За тази възрастова група се запазва възможността директорите по места да решават как ще учат, на база на конкретната ситуация в училището. Този подход цели да запази възможността на родителите да работят, защото по закон децата до 5 клас  не могат да остават сами вкъщи без придружител.

За засилен контрол над всички школи и НПО, които продължават присъствено да провеждат занимания с ученици и деца, се обединиха от щаба. Проверките ще започнат веднага със съдействието на полицията, заради зачестили сигнали за нарушения.

Областният щаб за борба с COVID 19 обсъди и постъпилите указания от  Министерство на здравеопазването за организиране на една болница, в която да се лекуват единствено болни от коронавирус. Според указанията това е необходимо да се случи при хипотеза, че на ден се регистрират по 600 положителни за коронавирус на 100 хил. население.

Мнението на Щаба е, че поради спецификата на болничната мрежа в област Бургас не може да се обособи една болница само за COVID-19 и тя да задоволи нужния брой легла. Такава реорганизация ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания. За Бургас по- работещо ще е да има „чисти от COVID“ болници. В Поморие и Средец има специалисти. Там биха могли да се обслужват белодробни заболявания от друга специфика, типични за зимния сезон, хронични проблеми. Така, в някаква степен ще се помогне на Белодробната болница в гр.Бургас, в която в момента половината легла са за Ковид.  Неизбежно е в тези лечебни заведения да попадат и пациенти с клинична картина на COVID-19, но тяхното състояние ще се изяснява в т.нар. изолатори, които всяка болница има. Щабът предлага „чисти от коронавирус“ да станат и кардиологичната „Сърце и мозък“, както и Очната болница. Мнението на Щаба ще бъде представено на министъра на здравеопазването.    

Данните на заболеваемостта от началото на пандемията до днес в област Бургас са следните:

4734 души са били положителни за коронавирус, от тях на болнично лечение – 373, домашно лечение – 3048, излекувани 1217, починали 96.

Болничните легла към днешна дата са 458 за област Бургас, 408 от тях в Община Бургас. Към днешна дата свободните легла за активно лечение на болни от коронавирус са 35 и 4 интензивни.