Уникална фотоизложба в Обзор представя храмове и манастири от цяла България

Експозицията е дело на фотограф-любител и е създавана цели 14 години

 

Уникална фотоизложба е представена в двора на храм „Св. Йоан Предтеча“ в Обзор. Експозицията представя наши православни църкви, манастири и стенописи от цялата страна и е създавана в продължение на цели 14 години. Своеобразната съкровищница, съхранила огромен брой български средища на вярата е дело на фотографа-любител, получил образованието си в Богословския факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, Светлозар Стоянов.

 

Той е сирак, отраснал в дом в Свиленград . Посвещава на България повече от десетилетие от живота си, по свой си начин – пътува на автостоп из страната и запазва за всички нас на лента и хартия местата, символи на духовното ни наследство, където през годините се е съграждала българщината. За него „спонсор“ е грозна дума, помощ е получил от „приятели“. Пренася сам от град на град семплите стативи със стара каравана и показва духовна България на нас, българите. Отказва охрана за изложбата, предложена му от Кметство Обзор, с простичките думи „божа работа, с божието присъствие никой няма да оскверни църковния двор“.

 

„Искам да покажа националните богатства на България, историческите ценности, които ни карат да се чувстваме горди и да се зовем българи“, казва Светлозар Стоянов. Споделя, че е почерпил вдъхновение за изложбата си от книгите на чешкия професор по история Константин Йозеф Иречек, познат и като герой на Алеко Константинов, автор на първия академичен труд по история на България, български министър на народното просвещение през 1881-1882 г., човек с огромни заслуги за развитието на българските култура и образование.

 

След Обзор експозицията на българската вяра ще гостува и в Несебър и Бургас.