Унгарски писатели гостуват в Бургас по покана на център Алеф

Българо-унгарската литературна среща с творческо ателие „Море от думи” е част от събитията за популяризиране  на съвременното европейско изкуство

Бургас има уникалния шанс да се запознае със седем от най-видните съвременни писатели на Унгария.  На 5 октомври пред бургаските ценители на литературата ще се представят Сабина Уги,  Дьорди Хегедюш,  Дьорд Сонди, Атила  Хедьи Ботош,  Атила Яс, Имре Бабич и Чаба Жебьок – ярки представители на унгарската литература. Техни творби ще прозвучат за първи път на български език. Именитият унгарски поет и преводач, добре познат на българските читатели  Дьорд Сонди ще представи гостите в Дома на писателя и ще разкаже какво отличава съвременната литература на Унгария.

Унгарската писателска делегация пристига в Бургас благодарение на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” – сдружение, което вече шеста година обръща особено внимание на изкуството като средство за пълноценно общуване между хората и съхраняване на общочовешките ценности. Националният литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”,  който Център „Алеф” провежда от 2013-та година, подтиква към творчество все повече млади хора от цялата страна и се радва на нарастващ авторитет като ежегодна проява в културния календар на България.     Още от създаването си сдружението поддържа близки контакти с бургаските писатели, заедно организират редица събития по различни поводи.

Унгарско-българската среща „Море от думи” също е съвместна проява на „Алеф” и сдружението на писателите в Бургас и е част от традиционните есенни литературни празници. Унгарските и бургаските писатели ще участват в творческо ателие край морето и заредени от него, ще създадат нови творби. Те ще прозвучат на български и унгарски по време на литературната вечер в Дома на писателя от 18 часа на 5 октомври, където всеки изкушен от магията на словото е добре дошъл.

Съвременната унгарска литература е по-малко позната у нас. Писателската среща в Бургас ще запълни тази културна ниша. Във времето на интернет връзките проектът „Море от думи” залага на живия контакт, чрез който се преодоляват пространствата и разстоянията, размиват се границите, а взаимното опознаване сближава и обогатява.

Взаимното опознаване на писателите в Бургас е само начало на бъдещо творческо сътрудничество. Произведения на бургаски автори ще бъдат публикувани в Унгария, а българските читатели ще имат възможност да се докоснат до образци на модерната унгарска литература в наши издания.

Проектът „Море от думи” –  българо-унгарска литературна среща с творческо ателие е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.