Украйна е пред важен избор, в който украинската диаспора у нас активно участва

Димитър Караненов, почетен консул на Украйна: Демократичните процеси трябва да продължат

Г-н Караненов, след първия тур на 31 март т.г. Украйна отново е пред президентски избори. Украинската диаспора в България е многочислена – счита се, че украинците са осмата по численост народност в страната. Имате ли впечатления за политическите настроения сред тях?

Въпреки, че са избрали да живеят в България, украинците продължават да следят процесите в тяхната страна.  Вълнуват се и активно участват в изборния процес. Избрали са да  живеят тук по много причини, сред които  и поради факта, че страната ни е част от Европейския съюз. За тях е важно Украйна да продължи с европейската си ориентация и в бъдеще.  Но вотът е таен и какъв точно ще е изборът им могат да знаят само те.

Къде гласуват постоянно живеещите в България украинци?

След  закриването на Генералното консулство  във Варна, те могат да гласуват само в задграничния участък в сградата на посолството на Украйна в София. По-голямата част от украинците живеят в крайморските ни градове. Моите впечатления са, че въпреки  разстоянието, те активно се включват в изборния процес. 

Как ще коментирате ситуацията в Украйна сега? Според Вас, след изборите ще продължи ли тя по пътя на реформите или ще направи крачка назад?

През последните години Украйна ясно очерта своите евроинтеграционни цели и получи подкрепата на страните от Европейския съюз, включително и на България. Извърши реални реформи във всички области. За всички нас е важно демократичните процеси да продължат. Тези избори са важни не само за Украйна. Но все пак вотът е в ръцете на нейните граждани.  

След първия тур на 31 март, когато кандидатите за президент бяха 39, на 21 април предстои балотаж. На него отиват трима от кандидатите –    действащият президент Петро Порошенко, бившият премиер Юлия Тимошенко и новото лице в украинската политика – актьорът комик Володимир Зеленски.

Преди дни  Европейската комисия потвърди оценката на международните наблюдатели, че първият тур на президентските избори в Украйна са преминали съобразно изискванията – състезателни и с разнообразен избор за гласуващите. Сега очакванията са за честен и прозрачен втори тур, за да може украинският народ спокойно да упражни правото си на глас и да направи своя избор за бъдещето.

Мислите ли, че украинците, живеещи в България, ще проявят изборна активност и на втория тур, предвид разстоянията, които трябва да изминат до урните? Има ли статистика каква точно е тяхната численост?

Надявам се разстоянието от няколко стотин километра да не ги смути и те да дадат своя вот.

Според данни на Агенцията по заетостта,  през 2018 г. работещите постоянно легално украинци у нас са 336 души. Справка от доклада за дейността на комисията по българското гражданство към президентската администрация сочи, че за периода 22 януари – 31 декември 2017 г. 3380 украинци са подали молби за натурализация /получаване на гражданство/. 710 от тях са  придобили българско гражданство.  Знаете, че в Украйна имаме една от най-големите компактни български диаспори зад граница.

Само за сравнение – според преброяване на населението на България от 2011 г.  постоянно живеещите у нас украинци са били 1789 души, или 0,02 % от населението на страната. Цифрите ясно индикират възходяща тенденция, което се отнася и въобще до посещенията на украинци в България с различна цел .

През 2017 г. страната ни е била посетена от 388 645 украинци, като от тях с цел почивка и екскурзия – 250 959, със служебна цел – 33 316, с други цели – 10 4370. За 2018 г. посещенията са 487 400, от които с цел почивка и екскурзия са 329 426, със служебна цел – 312 49 и с други цели – 126 725. Връзките между нашите страни се задълбочават и предпоставките затова са многобройни. Тези процеси изискват анализ и специално внимание от страна на България, за да има развитие във взаимен интерес.