Удостоиха председателя на Културното дружество в Неа Месемврия с плакет на Несебър

Несебърският кмет връчи отличието на Лефтерис Маргаритис за принос в развитието на културните връзки между гръцкия и българския град

Кметът Николай Димитров удостои председателя на Културното дружество в Неа Месемврия, Гърция, Лефтерис Маргаритис с  плакет на община Несебър за принос в развитието на културните връзки между двата града. Лефтерис Маргаритис пристигна специално, за да отправи покана до Николай Димитров за участие в тържествата по случай 90-годишнината от заселването на Неа Месемврия с изселници от Несебър. За тържествата, чиято кулминация ще бъде на 4 октомври, е потвърдил присъствието си  Вселенският патриарх Вартоломей.

 В словото си, след удостояването, гръцкият гост сподели впечатленията си от  грижовното отношение на общинското ръководство за реставрирането и съхраняването на културно-историческите паметници и на обектите по духовния път „Вяра в Несебър” в града под егидата на ЮНЕСКО. Лефтерис използва случая да подари на Николай Димитров сигнален екземпляр от книгата, съдържаща 90-годишна хроника от живота на несебърските изселници в Неа Месемврия.

По време на двустранната среща бяха обсъдени някои конкретни възможности за обогатяване на културните връзки, както и инициативата на гръцката страна да се подари копие от иконата Богородица Мегарска от несебърския храм „Св.Успение Богородично” за патриаршеската църква в Истанбул.

По случай удостояването на Културното дружество в Неа Месемврия с годишната награда на Атинската академия на науките, през 2014 година на специална церемония в Солун, Областният управител Апостолос Зизикоста връчи на кмета на Община Несебър Николай Димитров почетен плакет във връзка с изключителния му принос за развитие и обогатяване на връзките и сътрудничеството между жителите на Несебър и потомците на бежанците от 1925 г., заселили се в Неа Месeмврия. Другият удостоен със същото отличие бе Вселенският патриарх Вартоломей. При посещението си в Гърция, несебърският кмет бе приет от началника на кабинета на министъра на Македония и Тракия Йоаннис Подиотис. Тогава кметът Николай Димитров запозна гръцката страна с условията за осъществяване на поклоннически туризъм – един от приоритетите, развиван от ръководството на община Несебър, като по време на разговора бяха обсъдени и други възможности за бъдещо партньорство.Поклонническият туризъм, като приоритет от развитието на културното сътрудничество, бе тема на срещата, инициирана от Маргаритис, и с кмета на община Халкедон, включваща демовата единица Неа Месемврия. На срещата с кмета Йоанис Бикос присъства и председателя на тамошния Общински съвет – Таксимархис Константинос. В присъствието и на други общински съветници и заместници на кмета Бикос бяха обсъдени възможности за сътрудничество и в други сфери между двете общини.

С тази поредна визита на гост от Неа Месемврия в Несебър се затвърждават културните връзки между потомците на изселниците в гръцкия град и града на ЮНЕСКО.