Турският консул в Бургас обещава подкрепа за проекта „Странджа / Йълдъз е планината без пожари”

Директорът на Регионална дирекция по горите – Бургас инж. Митко Митев бе приет от Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязу Еврен Акйол. Поводът за срещата е успешното развитие на проект: „Странджа / Йълдъз е планината без пожари” реф. № 2007CB16IPO008 – 2013 – 3 – 017 финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Турция. Водещ партньор по проекта е Регионална дирекция по горите – Бургас, а обемът на средствата, които се усвояват от двете страни, е 139 671,47 евро.

На срещата инж. Митко Митев информира за напредъка на проекта. Продължава усилената работа на партньорите по проекта – горските ведомства в Бургас и Къркларели, по създаване на обща стратегия за предотвратяване и борба с горските пожари. По рано тази година се състоя и поредица от българо-турски срещи и семинари, които спомогнаха за създаването на двустранна професионална общност и бърз обмен на добри практики. Дветестрани имат натрупан опит, който може да бъде полезен при борбата с трансграничните пожари в планината.

Генералният консул на Република Турция в Бургас поздрави инж. Митев за извършената работа и го увери, че той ще има пълната подкрепа на дипломатическата служба при осъществяване на проекта. Трансграничният проект „Странджа / Йълдъз е планината без пожари” има пилотен характер и може да подскаже много полезни решения на администрацията на двете страни, заяви господин Акйол.

На срещата присъстваха още секретарят на Генералното консулство Гюнай Кая и д-р Стефан Пейков – ръководител на програмно-координационния център за научни изследвания – ЕКОПАН. От името на българския екип, в който са включени известни наши учени и специалисти, инж. Митко Митев подари на генералния консул енциклопедичното издание „Горите – история и настояще в Бургаска област”, издадено по повод 120 годишнината на РДГ-Бургас.

Турските дипломати бяха поканени и на традиционната Международна конференция на европейските лесовъди, организирана от Изпълнителната агенция по горите, която ще се състои през есента (8, 9, 10 октомври) в Слънчев бряг.