Триумф на „Валери и приятели” в Сливен

Валери и приятели  се завърнаха триумфално от „Сцена под Сините камъни” в Сливен. Това е дебютно издание на Националния летен детско-юношески театрален фестивал.  Негов вдъхновител, инициатор и осъществител е Соня Келеведжиева, ръководител на сливенския театър „Класика”,  отлично познат в Бургас от фестивала „Бургаски изгреви”. Театралната школа на Соня традиционно  се прибираше от Бургас с куп награди. Сега се случи обратното – бургаската трупа на Валери Еличов донесе от Сливен пет приза: Първо място за театрален колектив,  специална награда на журито за извънучилищна формация, награда за режисура на Диана Ковачева и награда за хореография  на Диана Ковачева и Елица Георгиева, награда за актьорско майсторство на Продан Кралев  и още за актьорско майсторство на Николай Ненов, Захари Турманов, Продан Кралев, Димитър Георгиев и Михаил Трендафилов.

Конкуренцията не бе за подценяване – театрални формации от Павликени, Хасково, Котел, Карнобат, Бургас и, разбира се, от Сливен.

Журито бе оглавено от Златко Гулеков – режисьор, актьор, бивш директор на Сливенския драматичен театър, инициатор и основен организатор на Летния театрален университет, а по-късно и на Балканския фестивал на младия театър и членове Пламен Бейков и Георгиос Филаделфес. Това, че самият той е оставил следа и в бургаския театър е факт, но не той е натежал на везните при класирането на участниците.

Чул се е гласът и на младежкото жури – Маргарита Стоянова, Даниела Стоева, Ани Сандева, Десислава Димитрова, Тома Стефанов и Атанас Косев от Младежки дом – Сливен.

Това, че мненията на професионалното и младежкото жури са съвпаднали, може само да ни радва! Като бургазлии и като почитатели на стойностен театър. А такъв младите трупи за щастие правят все повече и повече… 

Не остава друго, освен да честитим успеха на младите възпитаници на Валери и Олег Еличови и да пожелаем попътен вятър на Соня и нейните сподвижници  – да утвърдят новото попълнение в културния календар на Сливен като престижно театрално събитие.