Тони Димитрова ще е лице на инициативата за почистването на Парк Странджа

Бургаската певица Тони Димитрова е лице-посланик на инициативата  за почистването на Парк Странджа, което ще се проведе  на  8 юни. С еко – инициативата ще се отбележи Националния ден на Природните паркове и  80-та годишнина на Защитените територии в България.

 

Шестото поредно издание е съвместна  проява на международната природозащитна организация WWF и GLOBUL 

 

Еко – акцията се организира от Дирекцията на Природен парк Странджа,  със съдействието на общинските администрации в Царево и Малко Търново и Държавните Горски стопанства в Малко Търново, Царево, Кости, Звездец и Ловнoто стопанство в с. Граматиково.

 

Почистването ще се съсредоточи основно по Черноморското крайбрежие на Парка – плажовете, които не са отдадени на концесии; Защитена местност Марина река – Живият музей на Терциерна Европа; Природна забележителност в м. Свети Илия ; м. Босна; м. Даскалите м. Бялата вода, м. Церът- землището в  с. Българи.

 

Предвиден е и пешеходен преход с почистване по границите на най-старата защитена територия в България  – резерват Силкосия, обявена  през 1933 г.. Маршрутът включва и местността Триъгълника – нестинарския параклис Св. Илия – село Кости.

 

Отбелязването на 80-годишнината на Защитените територии  ще стане с презентация за предизвикателствата пред ПП Странджа в с. Кости. Предвидена е и дискусия сред доброволците, включили се в почистването, за настоящето и бъдещето на защитените територии.