С премиера на книга за Захарий Стоянов продължава литературната есен в Бургас

Продължават есенните литературни празници в Бургас. Днес, 7 октомври, в Дома на писателя ще гостува  писателят Любомир Котев. Неговата нова книга „Романът на Захарий“, том втори от„Записки върху записките“,  ще бъде представена пред бургаска публика от Иван Гранитски. Началото е от 18 часа.

Любомир Котев е писател и журналист, добре познат в Бургас.  Той е роден в Ямбол, има издадени над 30 белетристични книги. Понастоящем Любомир Котев живее в с. Медвен, родното място на Захарий Стоянов.

Тънък познавач на народопсихологията, задълбочен изследовател на големите български имена в литературата и във възраждането, Котев ще остави своя безспорен принос в осмисляне развитието и пътя към безсмъртие на няколко от най-великите българи, между които и Захарий Стоянов.

„Ние сме длъжници на личността Захарий Стоянов. Национален срам е, че ние не сме поставили на пиедестал един от най-великите българи и че все още нямаме национален герой Захарий Стоянов.  В „Записки върху записките“ искам да обхвана мащаба на тази голяма личност, да покажа какъв е и да разбия митовете около него, част от които сам той е създал. Мащабът му като личност, държавник, революционер е неразбран и неоценен.“, казва в едно интервю по БНР журналистът и писателят Любомир Котев.

Според Любомир Котев днес се налага да преоткриваме личността на великия българин заради насажданите комунистически предразсъдъци за неговото русофобство. „Той самият дава точната формула, като казва, че не е русофоб, а тиранофоб“, уточнява Котев.