С нов Исторически музей Приморско посреща лято 2015

Приморско ще посреща туристите през този летен сезон със собствен исторически музей . Новата придобивка на общината бе официално открита от кмета д-р Димитър Германов, Директора на Националния исторически музей проф. д-р Божидар Димитров, Вълчо Чолаков – областен управител на Област Бургас и Янчо Янев – изпълнителен директор на ИАРА.

На церемонията по откриване на музея присъстваха също председателят на Общинския съвет в Приморско Миглена Барцулева, общински съветници, жители и гости на града.

Дългоочакваният от местното население музей ще работи през всички сезони. Днес лентата бе „прерязана” от градоначалника и официалните гости. Преди ритуала историкът Божидар Димитров поздрави жителите на Приморско, като подчерта, че „моторът”, благодарение на който е реализиран този важен проект, е именно кметът Германов. На 1 юни ще започнат разкопки около древния град Ранули, датиращ от времето на Троянската война, който се намира в близост до Приморско, съобщи г-н Димитров. Той допълни, че такава крепост има само на 3-4 места в България и ако бъде разкрита Приморско, освен музей на закрито, ще има и открит музей.

Областният управител Вълчо Чолаков също отправи поздрав и подари икона за музея.

Общински Исторически музей в Приморско е реализиран със средства от Европейския съюз по програма „Развитие на рибарските области” и е на стойност 581.491.36 лева без ДДС. В него са представени експонати от досегашните и най-новите открития от извършените археологически разкопки на територията на община Приморско. Изложените артефакти са материали от крепостната стена при полуостров „Урдовиза“, надгробна могила при местността „Ченгер“, тракийско светилище „Беглик Таш“ и долмените, намиращи се около него. Представени са културни ценности и от частни дарители.

Извън археологията, музеят разполага с етнографска сбирка, която предоставя на посетителите информация за живота и бита на хората от няколко поколения назад. В нея са експонирани народни носии, предмети от ежедневието, инструменти, посуда и много други интересни предмети от ежедневието на нашите прадеди.

Музеят очаква да получи от местното население още дарения на културни ценности от различни епохи, съхранени в домашни условия.