С изложба-концерт продължиха Дните на украинската култура в Бургас

Почетното консулство на Украйна в Бургас и украинската диаспора продължават традицията всяка година да посвещават няколко дни на изкуството и културата.  След символичното начало на Дните на украинската култура, дадено с концерт на украински и български изпълнители на „Охлюва”, на 7 юли зала „Петя Дубарова” в КЦ „Морско казино” се превърна в изложбена зала. Свои творби представиха изключително интересни украински  художнички – Наталия Евдокименко-Проданчук, Юлия Красовска и Валерия Сторазум. Фон за програмата,  съпътстваща изложбата,  бе и оформеният кът с експонати от украинско приложно изкуство.

Официални гости на събитието бяха зам.-областният управител Севдалина Турманова  и зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

С всяка година културното събитие добива все по-голямо значение като форум на разбирателството и като мини модел за съвместно съжителство  и взаимодействие на култури. Отдавна вече не е странно в Бургас да се говори на други славянски езици. Освен украинците, които са избрали Бургас за свой втори дом, от тази година много млади специалисти, които покриват българските изисквания за работа,  пристигат за няколко месеца и работят на големи туристически обекти  у нас. Туристите от Украйна, които въпреки икономическите трудности, изпитвани от страната им, наброяват трайно над 250 хиляди и новите възможности за участие на украинци в българския пазар на труда налагат извода, че украинците се чувстват добре у нас и тази тенденция върви във възходяща посока.

Изложбата-концерт, акцент в програмата на Дните на украинската култура, бе  открита  от Димитър Караненов, почетен консул на Украйна в Бургас. В словото си той открои радушния прием, оказван на украински деца и ансамбли в Бургас и региона.

„Нашата работа е точнo това, да покажем на младото поколение, че има традиции между двата народа. Гарантирам, че вече има едно много по-трайно присъствие на Украйна в България. Много от младите специалисти, които работят в нашите туристически обекти, се вписват добре в тази среда и повечето от тях са с желание да работят при нас и в бъдеще”, каза в словото си почетният консул. Караненов благодари на цялата администрация на Бургас за това, че повече от  четири години се посрещат гостоприемно детски групи от райони, засегнати от конфликта между Русия и Украйна.

 Зам. –областният управител Севдалина Турманова изказа специална благодарност на почетния консул на Украйна за усилията, които полага, за да се чувстват украинските граждани приобщени към нас, като същевременно съхраняват идентичността си.

Зам. – кметът по култура на Община Бургас Йорданка Ананиева отправи поздравление от името на кмета Димитър Николов.  „Радвам се, че се провеждат тези украински дни в Бургас, защото всяко докосване до културата на друг народ обогатява и нас самите. Това общуване прави връзката между хората още по-силна”, заяви тя.

Емоционалното начало на събитието се преля в концерт с великолепни изпълнения на млади певци и танцьори от ансамбъл „Зорепад” – Киевска област, ансамбъл „Аквериас” от гр. Лвов и украински фолклорен дамски дует.

 Дните на украинската култура в Бургас ще продължат с концерти на открита сцена „Охлюва” на 11 и 12 юли.