С велошествие Бургас отбелязва Световния ден без автомобили

Бургас се присъединява към международната кампания за отбелязването на Световния ден без автомобили, който ще се поведе на 22 септември.

В този ден по улиците на града ще се проведе шествие с велосипеди и други алтернативни на автомобилите средства за придвижване като тротинетки, ролери, скейтбордове.

Шествието ще започне от 10.00 часа на 22 септември от пространството зад ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“ – кръстовището на бул. „Стефан Стамболов“ с ул. „Цар Самуил“ и ул. „Цар Симеон I“.

Маршрутът е следният: бул. „Стефан Стамболов“, ул. „Славянска“, ул. „Михаил Лермонтов“, ул. „Митрополит Симеон“, ул. „Славянска“, ул. „Софроний“, ул. „Цар Симеон I“ (обратно към старта кръстовището с бул. „Стефан Стамболов“).

За времето на обиколките ще бъде забранено за движението на превозни средства по бул. „Ст. Стамболово“ и ул. „Цар Симеон I“ – от  кръстовището на бул. „Ст. Стамболов“ и ул. „Сан Стефано“ в посока ЦГЧ, и по ул. „Левски“ – от кръстовището на ул. „Хр. Ботев“ и ул. „Левски“ в посока бул. „Ст. Стамболов“. На останалите кръстовища по трасето движението ще се регулира от служители на ОДМВР-Бургас.

Обиколките ще се провеждат по групи на всеки 30 минути със старт в 10.00 ч., а последната ще започне в 12.30 ч.

Ще има 5 информационни пункта, на които партньори на инициативата ще разясняват важна за безопасността на пътя информация, както и любопитни факти относно цялостната концепция на Европейската седмица на мобилността.

Пунктовете са, както следва:

1)      До кръстовището на храм „Св. св. Кирил и Методий“;

2)      До кръстовището ул. „Михаил Лермонтов“ и бул. „Алеко Богориди“;

3)      До кръстовището на храм „Св. Богородица“;

4)      До кръстовище бул. „Алеко Богориди“ и ул. „Цар Симеон I“;

5)      До кръстовището  ул. „Цар Симеон I“ и ул. „Генерал Гурко“.

На всеки участник ще бъде даден „паспорт“ за печати като преминавайки през пунктовете той ще има задачата да отговаря на ключови въпроси, обвързани с тематиките на деня. За правилните отговори ще получава печат. При приключване на обиколката всеки един предава обратно „паспорта“ си и се включва по този начин в томбола с награди.

Денят ще продължи с два уъркшопа в зала „Петя Дубарова“ към КЦ „Морско казино“.

Първият уъркшоп ще е с участието на Блажка Димитрова – между 13:00 и 15:00 часа, а вторият – с Яна Янева – между 16:00 и 18:00 часа. Двете ще споделят опит и знания относно мобилността, зеления начин на живот и нулевия отпадък.

Участието е безплатно, но със задължителна регистрация. Линкове за записване ще намерите в дискусията на това събитие. Денят ще приключи с викторина.