С богата програма Приморско отбелязва своя празник на 24 май

С богата и разнообразна програма Приморско тържествено ще отбележи своя селищен празник, който съвпада с  Деня на просвета, култура и на славянската писменост – 24 май. Морската община е подготвила спортни състезания, демонстрации, концерти, театрална постановка, презентация, уъркшоп, народни борби, които ще наситят дните от 17 май до 24 май. Поп изпълнителката Михаела Филева и Любо Киров от група „Те“ са специални гости в празничната програма на Приморско.

Дните на Приморско стартират от Деня на българския спорт – 17 май. От 14 часа каратистите от СК „Аригато“ ще демонстрират бойни техники, а от 14.30 часа любителите на спорта ще има възможност да се включат в масовия крос. По предварително определен маршрут състезателите ще покажат бързина и издръжливост, а след това най-добрите ще получат награди. От 17.30 часа в заседателната зала на Общината ще се състои среща на бивши и настоящи спортисти и спортни деятели.

На 19 май от 14.30 часа на площадката в двора на СОУ „Н. Вапцаров“ е предвидено състезание за деца – „Майстор велосипедист“.

Най-малките жители на морския град ще демонстрират на 20 май спортните си заложби в детска футболна лига. Срещите ще бъдат изиграни от 16 часа на спортното игрище в двора на местното училище.

От 19 часа на амфитеатъра самодейците от ДТС „Приморче“ ще изнесат годишния си концерт. Преди това съставът ще подреди базар от специално изработени тениски, чаши и различни видове сувенири. Програмата ще продължи с „Аржентинско танго“, представено от Бургаската опера.

И тази година в програмата е включена Национална “Регата Приморско 2016“, старт на която ще бъде даден на 21 май от 9 часа на пристанището. От 9.30 часа на игрището на СОУ „Н. Вапцаров“ волейболисти ще премерят сили в традиционния турнир, а от 20 часа на амфитеатъра ще бъде представен самостоятелен концерт на ФА „Приморско“.

Културни и спортни прояви се преплитат и на 22 май . От 9.30 ч. ще се проведе турнир по тенис на маса, а от 19.30 часа в салона на читалището  актьорите от самодейния театрален състав ще представят комедията „Анна Бижуто“.

Кулминацията на празничната програма ще започне на 23 май от 9 часа с Ден на отворените врата в Исторически музей Приморско. Ще бъде излъчена презентация за Деня на просвета, култура и на славянската писменост, посветена на годишнината от откриването на музея. Предвидено е и забавление за децата, които ще творят с глина и хартия в уъркшопа на културния дом. От 10 часа ще започне единственото за деня спортно събитие – турнир по футбол. В 19.30 часа ще започне големия концерт с участието на поп певицата Михаела Филева, а след нея на сцената на амфитеатъра ще излезе Любо от група „Те“. Преди това сцената ще подгреят местните рап изпълнители Крис, Саша и Стамбенза и китаристът Цветан Овалов. Денят ще приключи с празнична заря.

Празникът на града – 24 май ще започне  с тържествен молебен от 9 часа в храм „Св.Св. Кирил и Методий“. За 10.00 часа е планирано училищното тържество в СОУ „Никола Вапцаров“. В 10.30 часа на амфитеатъра тържествено ще бъдат вдигнати знамената на Република България и община Приморско и своя поздрав към жителите и гостите на града ще поднесе кметът д-р Димитър Германов. Програмата ще продължи с концерт на състави на общината  – XVIII преглед на художествената самодейност.

От 14 часа в двора на училището любителите на силовите спортове ще станат свидетели на традиционните народни борби. В късния следобед ще бъде закрита и Х Национална „Регата Приморско` 2016“, а от 19 часа празникът ще завърши с концертна програма на Фолклорен ансамбъл към младежки център град Честохова – Полша.