Състезание в Несебър събира звезди в математиката от цял свят

Международният турнир „Математика без граници“ ще събере за пети път в Несебър деца от цял свят. Тази  година в престижното състезание участие ще вземат 1370 ученици от 1 до 12 клас от 15 страни – Австралия, Азербайджан, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Китай, Киргистан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция,Узбекистан и  Филипините.

 Турнирът ще се  проведе в два етапа като на 30 юни  ще се  състоят   индивидуалните финали, а на следващия – 1 юли,  отборната надпревара.

   Събитието традиционно се провежда  под  патронажа на кмета на Несебър Николай Димитров,  а домакин  отново  ще е  Средно училище „Любен Каравелов“.

   В турнира  участие ще вземе Теодор Танков – шампион на Азия по математика за 2017 г.   Сили ще премерят и  носителите на наградите  за „Наука“ на фондация „Димитър Бербатов“ – Мина Недева (2017), Мария Дренчева (2015) и Огнян Огнянов (2016).  Тази година  сред участниците  ще бъде австралийския математически  гений – единадесет годишния  Леви Пешин от Аделаида (Австралия), който  ще се състезава с учениците от 9  до 12 клас.

Училището в Несебър ще участва в турнира с 4 отбора – по един от първи, втори, трети и  четвърти клас и индивидуалните състезатели Никола Хенди (1 клас), Деян Атанасов (2 клас), Никола Войнов(2 клас), Мая Минкова (3 клас), Лео Зафиров(4 клас), Мартин Апостолов( 4клас), Стойко Войнов (5 клас).

   На 2 юли в амфитеатъра  в Стария Несебър за пети път  ще бъдат   излъчени  звездите на турнира и шампионите за 2018 г., като кметът на Несебър  ще  връчи купата „Шампион сред шампионите“ и наградата за учител с принос в популяризирането на турнира.