Създават мрежа от предприятия по проект за селско-градските партньорства

Мрежа от предприятия и производители на продукти със значителен иновативен компонент и висока добавена стойност ще бъде изградена в Бургаска област по проекта Селско- градски партньорства за насърчаване на регионалните икономики“  (RUMORE) по програма Интеррег Европа. Проектът се реализира от Областна администрация Бургас в партньорство с различни региони и общини в Германия, Италия, Холандия,  Македония и Гърция. Целта му е чрез сътрудничество между градовете и селата да подобри политиките в областта на регионалните стратегии за иновации.

Проектът е дългосрочен, ще се изпълнява в продължение на 60 месеца. По време на изпълнението му ще бъде сформирана група от заинтересовани страни, които ще разработят методология и ще дадат препоръки за подобряване на областната стратегия, като политически инструмент за насърчаване на регионалните иновации. Освен мрежата от предприятия, по проекта ще бъде създаден високотехнологичен хъб за изследвания и технологии, ще бъде разработен и план за действие за подобряване на регионалния иновационен потенциал в Бургаска област.

Проектът  „Селско- градски партньорства за насърчаване на регионалните икономики” бе представен пред бизнеса и научните среди в Бургас на работна среща за изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014 – 2020. На срещата бяха представени и резултатите по Оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020”, „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020”, както и възможностите, които предоставя програма „Хоризонт 2020” на регионалните власти и бизнеса.