СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ празнува 150 години с 2 тематични изложби и авторска книга

Мащабен спортен празник, две изложби – „Поколения“ и  „150 години история“, представяне на книгата „Училището – 150 години българско училище в Бургас“ и тържествен концерт-спектакъл са  акцентите в празничната програма, с която наследникът на първото  бургаско училище – СУ“Св. Св. Кирил и Методий“ ще отбележи 150 години от основаването си.

 Празничните събития започват от 09:00 часа на 25 октомври /петък/. Това е първият ден от богатата програма, с която училището ще отбележи своя исторически юбилей. Първото събитие е спортно, то включва състезание за ловкост, щафетни състезания, с особено внимание към Правилата за движение по пътищата. Големите спортни битки по баскетбол, волейбол, народна топка и футбол  ще започнат от 11:00 часа. В афиша е включено и интересно модно ревю на дрехи от еко материали.  Предвидена е и спортна инициатива за деца със специално образователни потребности – „Играй с мен“. За доброто настроение на учениците от различните възрасти и техните родители ще се погрижат момичетата от мажоретните състави и участниците в  зумба флашмоб. За победителите във всяко състезание ще има грамоти.

„Историята на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас е възлова част от културната история на града, като един от символите на българщината, на сбъднатия възрожденски идеал. Тя е вълнуващ и вдъхновяващ разказ за училището, като храм на знанието и свещен дом на поколения бургазлии. Всички те – имена на живия дух на този град, море, без което този бряг нямаше да е същият.“, сподели  Снежана Няголова, директор на училището.

Учебното заведение, което предлага различни арт специалности, ще зарадва бургазлии с две тематични изложби – „Поколения“ и „150 години история“ . Експозициите ще бъдат подредени в Експо център „Флора“ на 28 октомври /понеделник/. Изложбата „Поколения“ събира най-емблематичните майстори на четката, които са свързани с училище „Кирил и Методий“ дали своя принос за развитието на изобразителното изкуство в града, страната и чужбина. Сред тях са Георги Динев, Добрин Вътев, Атанас Стоянов, Стоян Милев, Йордан Петров, Радостин Дамасков и много други. „150 години история“ е изложба посветена на историческите моменти през годините и училищния вестник „Звън“. По-късно, същата вечер, от 18.00 часа ще бъде  представена книгата „Училището – 150 години българско училище в Бургас“. Авторът Добрина Топалова е носител на националната награда „Даскал Ботьо Петков“ за 2018 година.

Финалът на празничната програма ще бъде на 30 октомври /сряда /на сцената на Държавна Опера – Бургас, където  талантливи ученици от учебното заведение ще се включат в танцово-музикален спектакъл.