Стършелите превземат Бургас днес

Трима от най-популярните „стършели”кацат в Бургас днес. Михаил Вешим, Сергей Трайков и Румен Белчев стават част от есенните литературни празници в Дома на писателите. Вечерта на хумора, която ще започне от 18 часа е под надслов „Стършел наесен”. С нея Бургас се включва  в събитията, посветени на 70-годишнината на  в. „Стършел“.

 „Стършел” е най-стария български вестник, който излиза без прекъсване и без да е променял името, а и нрава си. Заради моралната си позиция, заявена в девиза: „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота“, вестникът и днес е любим на много читатели.

Михаил Вешим е писател и сценарист, като не е без значение, че е син на  писателя Георги Мишев. Вестник „Стършел” е негово литературно поприще вече 34 години, а от 13 години е и главен редактор на вестника. Има над 10 книги, като всяка от тях е емблематична със своята хумористична ироничност, предизвикваща смях до сълзи. От тях става ясно и че Вешим има особено предпочитание към съседите /вж. „Английският съсед“,„Руският съсед“/

Сергей Трайков е виден хуморист и сатирик,  автор на четири книги с фейлетони и разкази. Дори само  заглавията на книгите са достатъчни, за да разберем с кого си имаме работа: „Кучета без село”/в съавторство с Румен Белчев/, „Убитият мъртвец”, „Вечер, когато слънцето изгрее”, „Война за мир”. На „стършелството” се посвещава от 1978 година. Може би за този му избор врачанските корени не са без значение.

Румен Белчев е т.н бургаска връзка със „стършелите”. Роден е в Бургас през 1953 година. В „Стършел” е от 1978 година, като от 1993 година е управител на „Стършел” ООД. Идеолог и създател на Бирената партия в България. Автор на книгите ”Кучета без село” /в съавторство със Сергей Трайков/, „Часът на музите”, „Буре бира”, „Чрез светло пиво – към светло бъдеще”, „Топ идиот”.