Стойко Сакалиев празнува рожден ден с щрихи във времето

Щрихи във времето” е мотото на юбилейната изложба на Стойко Сакалиев, която се открива днес, 19 септември. Майсторът на плаката е назовал експозицията си Интрпре3тации, покана за въображението. Две годишнини в едно ще чества с изложбата си художникът – своя 60-ти рожден ден и 30 години творчество.

Щрихите във времето на Стойко Сакалиев са подредени в изложбената зала на Дружество на художниците-Бургас на ул. „Александровска” 22. Официалното откриване е от 18 часа.

pokana-sakalievСтойко Сакалиев е роден на 21 септември 1956 г. в град Бургас. Завършва Национална художествена академия през 1985, специалност „Плакат”, при професор Александър Поплилов. Работи в драматичен театър „Адриана Будевска” -Бургас като художник-плакатист. Успоредно с това се изявява в сферата на живописта и графичните изкуства.

Дългогодишен плакатист на бургаския театър,  със своята изложба „Сценични послания” се включва  и в отбелязването на 100-годишнината от създаването на театъра.

Удостоен е с плакет и приз „Художник на годината 2012″ – Бургас. Наградата се присъжда от Община Бургас и Дружество на художниците за цялостно творчество.

Участва във всички национални изложби, биеналета и триеналета на приложната графика и театралния плакат от 1985 г. насам:
1989 – Фоайе – „Театър София“, град София
1996 – Галерия „Дружество на художниците“, град Бургас
2006 – Градска художествена галерия „Петко Задгорски“, град Бургас
2007 – „Kelly Writers House“, Филаделфия, САЩ
2012 – Галерия „Дружество на художниците“, град Бургас – 100 години драматичен театър „Адриана Будевска“ Бургас

Работи и в областта на графиката и живописта. Участва в местни, регионални и международни изложби:
2002 – Галерия „Бургас”, град Бургас
2004 – “Peng Gallery”, САЩ
2006 – Галерия „Пролет”,  Бургас
2010 и 2012 – галерия „Неси”,  Бургас

Стойко Сакалиев участва в международни изяви, посветени на политически, рекламен и театрален плакат в Русия, Германия, Белгия, Франция, Полша, Словакия, Япония,  САЩ.
В областта на живописта и графиката има изложби:
2005 – Одрин, Турция
2010 – Флоренция, Италия
1985 – до момента – постоянно участие в общи изяви на Дружество на художниците, град Бургас
Негови произведения са притежание на частни колекционери от България, Русия, Германия, Белгия, Испания, Италия, САЩ и Канада.